LezersbrievenDinsdag 2 juli

De kracht van de kudde speelt bij lezen geen inspirerende rol

Een boerengezin in 1953 met vader en twee kinderen die lezen.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad

Brief van de dag: Lezen? Je houdt ervan of niet

Is dat nou zo, dat er vroeger meer gelezen werd? Is dat wel eens uitgeplozen? Het staat met enige regelmaat in de krant (Opinie, 29 juni), maar mij is ooit verteld dat het fenomeen ­lezen met de komst van de televisie en het schroeven van een telefoontoestel in de muur van de gang is verdwenen.

Toen ik (63) op de mavo zat lazen er vijf klasgenoten vrijwillig, toen ik op de havo zat ook vijf en later op het vwo ook zoiets. Weer later ging ik zelf les geven en bleef het aantal leesliefhebbers ongeveer hetzelfde.

Nooit heb ik als docente Duits een verplichte boekenlijst gehanteerd want iedereen las toch dezelfde boeken of uittreksels en de beste manier om leerlingen eens met iets anders te laten kennismaken, was het gezamenlijk bespreken van een boek in de klas. Uittreksel bijleveren werd in de tijd van internet overbodig. Slim googelen is vereist.

Jonge collega’s, hier ligt een kans! Het als samenvatting aanreiken van zoiets grappigs als bijvoorbeeld Werther to go op YouTube (met hilarisch simpele middelen verbeelden en verwoorden legofiguurtjes de inhoud van niet alleen Duitse klassiekers) maakte pubers nieuwsgierig. Maar toch: volgens mij houd je van lezen of niet. De kracht van de kudde speelt bij deze hobby (een enkele klas daargelaten) geen inspirerende rol zoals wel bij bijvoorbeeld voetbal of gamen. Maar dat geldt voor heel veel leuke hobby’s.

Elly van den Boom, Den Haag

Blijven slikken

Alle heisa over de prijsverhoging van Priadel (Voorpagina, 1 juli) is niet echt nodig. Voordat de middelen met gereguleerde lithiumafgifte bestonden, schreven psychiaters het generieke lithiumcarbonaat voor. Het enige nadeel daarvan was dat de ­tabletten driemaal daags geslikt moesten worden.

Wanneer nu alle psychiaters in ­Nederland deze geheel vergoede (zie: medicijnkosten.nl) medicatie weer gaan voorschrijven, vermindert de vraag naar de middelen met een eigen bijdrage vanzelf en zal de leverancier de prijs weer laten dalen. Even niet klagen, maar collectief, strijdvaardig en marktgericht in actie komen, zou ik zeggen.

Carol Jan Klok, psychiater, Vorden

Doe het zelf

Ik las maandag over het schandalige ondernemersgedrag van farmaceut Essential Pharma dat het middel Priadel opkocht net voor het patent erop was verlopen (Ten eerste, 1 juli). Er wordt over gedacht om bepaalde producten door apothekers zelf te laten fabriceren.

Maar je kunt dus ook een database van geneesmiddelen opzetten, waarvan het patent binnen afzienbare tijd verloopt en deze zelf opkopen of in in ieder geval de concurrentie aangaan met bedrijven als Essential Pharma.

De overheid kan dat doen of in samenspraak met diverse belangen- en of andere medische organisaties en een mantelorganisatie in het leven roepen en daartoe het benodigde ­kapitaal fourneren.

Het lijkt niet onaannemelijk dat men door dergelijk pro-actief handelen een hoop individueel leed en uitgaven in de gezondheidssector kan besparen.

Richard Kleinegris, Den Haag

Koninklijk ‘kletsen’

Misplaatst, uw kop met de titel ‘Kletsen met Bin Salman, is dat gepast na moord op Khashoggi?’ (Ten eerste, 1 juli) Even misplaatst als de harde ­kritiek die op het Binnenhof en in de pers klinkt nu Máxima als pleitbezorger van de VN met de Saoedische kroonprins heeft gesproken (dat is iets anders dan gekletst) over inclusieve financiering en niet over de moord.

Atty Vogelzang, Amsterdam

Máxima doet haar werk

Omdat alle 37 wereldleiders, die de sultan een prominente centrale plek op de staatsiefoto gunden, hem al stevig de oren hebben gewassen over de moord op de journalist (nadat ze eerst hun handelsakkoorden met hem hadden gesloten, bevestigd of vernieuwd), hoefde Máxima dat niet nog eens dunnetjes over te doen.

Zij kon gewoon haar werk doen, waarvoor ze door de VN was ingehuurd en waarvoor ze gekomen was.

Wie is er hier nu hypocriet?

Piet van Buul, Mijdrecht

‘Ouderwetse feiten’

Moet een politiek commentator zich aan de feiten houden? Ja, zou ik denken. Zeker als hij, zoals Martin Sommer, het belang van ouderwetse feiten in het onderwijs benadrukt (Opinie, 29 juni). Sommer gaat echter nogal losjes om met die feiten.

Hij vergeet te melden dat de commissie-Remkes niet alleen fors meer aandacht voor het vak geschiedenis bepleit, maar ook voor maatschappijleer.

Vervolgens beweert hij dat er door de curriculumherziening van Curriculum.nu straks geen vak geschiedenis meer is, maar wel een vak burgerschap. Dat is feitelijk onjuist. Op curriculum.nu is te lezen dat bij de herziening van het curriculum wordt uitgegaan van de bestaande vakken.

Toch moet ik Sommer op één punt gelijk geven: het is zeer te betreuren dat Ollongren en Slob het versterken van de positie van de vakken maatschappijleer en geschiedenis niet krachtdadig ter hand nemen en doorschuiven naar Curriculum.nu.

Dat herziet alleen de doelen van het onderwijs en is daarom het verkeerde loket. Het kabinet moet zelf zorgen dat democratische vorming in het onderwijs fors meer aandacht krijgt.

Een minimum aantal lesuren en een centraal examen voor maatschappijleer zijn daarvoor essentieel.

Coen Gelinck, voorzitter a.i. Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer,  Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden