Vonk

'De Koran kun je niet eten'

Shakshuka speelde een rol in de groeiende weerstand van Tunesiërs tegen de Ennahda-regering, schrijft Rob Vreeken zaterdag in Vonk. Hier leest u hoe u het gerecht zelf kunt bereiden.

Hisham ben Khamsa, organisator van filmfestivals en een spilfiguur in de civil society van Tunesië Beeld null
Hisham ben Khamsa, organisator van filmfestivals en een spilfiguur in de civil society van Tunesië

'Je kunt Tunesië geen Arabisch model opleggen, dat pikken we niet. Na de moord op Chokri Belaïd gingen 1,4 miljoen mensen de straat op.' Hij zegt het tijdens de maaltijd in de oude medina van Tunis, pal naast de Zeytouna-moskee. Ben Khamsa tilt een schaal op. 'Hier, shakshuka, het nationale gerecht. Uien, tomaten, pepers en aardappelen, met een gepocheerd ei erop. Geen vlees, geen vis. Daarom is dit het enige maal dat de armen zich kunnen veroorloven.'

Het is een passage uit het stuk dat buitenlandredacteur Rob Vreeken deze week in Vonk publiceert, het achtergrond- en opiniekatern bij de Volkskrant op zaterdag. In zijn artikel beschrijft Vreeken hoe de vakcentrale UGTT de vrede in het land wist te bewaren door tijdens de politieke crisis vorig jaar de partijen te dwingen tot een nationale dialoog.

De islamitische Ennahda-regering slaagde er niet in de harten van de bevolking te veroveren. Vreeken citeert Hisham Ben Khamsa, een Tunesische organisator van filmfestivals:

'Radio Mosaique FM stuurde elke ochtend een verslaggever de markt op om de prijzen van de ingrediënten van shakshuka te noteren, live. Daardoor beseften de mensen dat het economisch beleid van de Ennahda-regering faalde. De Koran kun je niet eten.'

Kater

Het is niet zeker uit welk land shakshuka precies vandaan komt, maar over het algemeen wordt het gerecht een Noord-Afrikaanse oorsprong toegeschreven. De ingrediënten zijn ook in Nederland te verkrijgen, en het gerecht wordt hier geserveerd in onder meer Tunesische en Israëlische restaurants.

In de landen ten zuiden van de Middellandse Zee wordt het vaak als onbijt of lunch gegeten, en het zou ook goed werken tegen een kater. De Israëlische keukengoeroe Yotam Ottolenghi nam het op in 'Plenty', zijn kookboek met mediterrane vegetarische gerechten.

De redactie van Vonk besloot het recept over te nemen, zodat u shakshuka tijdens het zaterdagontbijt kunt eten terwijl u het artikel van Rob Vreeken leest.

Ingrediënten (4 personen):

- 1/2 theelepel komijnzaad
- 180 milliliter milde olijfolie
- 2 grote uien, in plakken
- 2 rode en 2 gele paprika's in repen van twee centimeter breed
- 4 theelepels rietsuiker
- 2 laurierblaadjes
- blaadjes van zes takjes tijm, fijngehakt
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 2 eetlepels fijngesneden koriander (plus extra om te garneren)
- 6 rijpe tomaten grof gehakt, of 1 a 2 blikken tomaten
- 1/2 theelepel saffraandraadjes
- snuf cayennepeper
- 250 milliliter water
- 8 scharreleieren
- zout en zwarte peper

Bereiding:

Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan twee minuten op hoog vuur. Voeg de olie en de uien toe en bak deze gedurende vijf minuten mee. Voeg vervolgens de paprika, suiker en kruiden toe en bak alles vijf à tien minuten op hoog vuur tot de groenten een mooie kleur krijgen.

Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Zet het vuur lager en laat de groenten vijftien minuten pruttelen. Blijf water toevoegen zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Het moet krachtig en licht pittig smaken. (U kunt dit deel ruim van tevoren maken.)

Verwijder de laurierblaadjes en verdeel het mengsel over vier pannetjes die ieder groot genoeg zijn voor royale eenpersoonsporties. Zet ze op een laag vuur. Maak in het mengsel van ieder pannetje twee kuiltjes en breek voorzichtig twee keer een ei in elk gat. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannetjes. Laat ze tien tot twaalf minuten op zeer laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander. Dien het gerecht direct op.

(Bron: Yotam Ottolenghi / The Guardian)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden