De kogelwerende tassendragers van Beatrix

John Wanders

Voor het eerst in de geschiedenis van Prinsjesdag liepen er dit jaar heel opvallend leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naast de koets met de koningin, de kroonprins en prinses Máxima.

Voor deze bodyguards geen goud- en roodkleurige operettekledij die refereert aan andere tijden. Met hun fantasieloze antracietkleurige kostuums en regenjassen vielen ze in het brandpunt van de stoet behoorlijk uit de toon.

Twee van deze goed getrainde persoonsbeveiligers droegen een zwarte tas, gemaakt van kogelwerend materiaal. Het uitvouwbare ding is in geval van calamiteiten in een seconde getransformeerd tot een manshoog kogelwerend schild. Beide tassendragers oogden als ambtenaren die op weg naar de trein verzeild waren geraakt in een gekostumeerde optocht.

Voor het antwoord op de vraag hoe zo’n kogelwerende tas er in uitgeklapte vorm uitziet, moesten we naar de fabrikant. De DKDB heeft weliswaar een eigen voorlichtingsdienst, maar die zegt nooit meer dan: ‘Over veiligheid doen wij geen mededelingen.’ Dat was dit keer niet anders.

Gelukkig prijst China Bpv Co. Ltd. zijn kogelwerende tassen op internet in halfbakken Engels aan met de wervende tekst: ‘When some body fire to you, do that! Open it!’ Nog gelukkiger is dat er een fotootje bij staat van de tas in actie (zie hierboven).

De gemeente Den Haag wil intussen graag doen geloven dat het in de residentie business as usual was op de derde dinsdag van september 2009. Toch proefde je langs het parcours van de Koninklijke rijtour dat het de eerste Prinsjesdag was na het drama van 30 april j.l. in Apeldoorn.

DKDB’ers naast de koetsen van de Koninklijke familie. Politie in haar gewone werkplunje langs het parcours, in plaats van in gala-uniform - zodat ze sneller bij hun vuurwapen kunnen. Een veiligheidsring van betonnen bloembakken en politiewagens achter het publiek, teneinde ongeoorloofde voertuigen de doorgang dwars door het publiek heen richting Gouden koets onmogelijk te maken.

Het waren stuk voor stuk splinternieuwe, logische maatregelen, toegevoegd aan het veiligheidsplan voor Prinsjesdag in het tijdperk na Karst T. en zijn zwarte Suzuki Swift.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden