BrievenKlimaatverandering

De klimaatverandering valt niet mee

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 13 juli.

Verzuurd larixbos. Beeld foto martijn de jonge

Brief van de dag: Zure regen

In haar column van 12 juli stelt Sylvia Witteman (vrij verwoord) dat het zure-regenprobleem en ‘het vervuilde milieu’ in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw slechts bangmakerij was waar je niks meer over hoort en dat het met klimaatverandering dus ook wel mee zal vallen.

Dat je niks meer over zure regen hoort, komt juist doordat er tijdig grootschalig actie is ondernomen om zwavel- en ammoniakuitstoot te verminderen. De bodem is vervolgens in rap tempo hersteld, wat laat zien dat de natuur best veel veerkracht heeft.

Die natuur redt het ook vast wel bij klimaatverandering, maar of dat met of zonder mensen is, zal moeten blijken. Misschien lijkt zo’n column van mevrouw Witteman onschuldig, maar ik ben bang dat dit soort wegwuiven van problemen zeker niet gaat bijdragen aan een oplossing.

Tobias Dansen, Woerden

Waar blijft dat Russisch gas?

Op de voorpagina van 12 juli staat in het artikel ‘Trump botst hard met Europese Navo-landen’ onder meer dat Merkel bijval kreeg van premier Mark Rutte: ‘Ook Nederland zal afhankelijk blijven van Rusland, want we zetten de gaswinning in Groningen stop.’

Nu wil ik heel graag vernemen waarom wij Nederlanders dan aan warmtepompen enzovoort moeten, terwijl er een intact gasnet ligt en met bijmenging van stikstof het Russische gas gebruikt zou kunnen worden. Probleem opgelost dan toch?

Waar blijft dat Russische gas?

An de Klonia-Buitenhek, Heerhugowaard

Waterstof

Zo bijzonder is waterstofgas als energiedrager niet (Economie, 12 juli). Voordat Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw massaal overging op aardgas werd in steden en (grotere) dorpen hoofdzakelijk op stadsgas gekookt. Dit was mogelijk doordat woningen op een lokaal of regionaal gasnet waren aangesloten. Het stadsgas werd gewonnen uit steenkool en bestond voor ongeveer 60 procent uit waterstofgas. Stadsgas werd vroeger ook wel lichtgas genoemd en was de energiedrager voor stadsverlichting voor de aanleg van elektriciteitsnetwerken.

E. Meijer, Leiden

De truc van water besparen

Meneer Goedemoed was onze éénarmige onderdirecteur en tevens docent maatschappijleer op een kleine mts in Leeuwarden begin jaren zeventig. Hij had een heldenstatus verworven, omdat hij het flikte om onder de les met z’n ene arm een shagje te draaien en die met een lucifertje aan te steken. Z’n achternaam had-ie blijkbaar als richtlijn voor het bestaan opgevat, want in al zijn goedmoedigheid babbelde hij wat met ons over kwesties die hij de avond tevoren in de krant was tegengekomen. En evenals in de beeldhouwkunst is ook de afwezige arm van Goedemoed een ijzersterk punt gebleken. Zo sneed hij op een dag het probleem van de waterverspilling aan en, hup, daar gaf hij een levendige demonstratie douchekraan dichtdraaien en inzepen. Wij zagen hem onmiddellijk onder de douche met zijn ene arm een slimme truc uithalen met een zeepje, een washandje en een mengkraan. En iets van dit wonderlijke mengsel van beelden waarin de afwezigheid van een arm een grote rol speelt, is zo krachtig geweest dat ik tot op de dag van vandaag de douchekraan dichtdraai tijdens het inzepen. Allemaal proberen, met één arm. Hulde aan Goedemoed.

Nico Gerbenzon, Groningen

Win een nieuwe vriendin

Vanavond zag ik op televisie weer een spotje van de Staatsloterij, waarin een swingende museumsuppoost ten tonele wordt gevoerd, terwijl de voice-over verkondigt: ‘Nog even en dan danst deze jongen misschien op het strand. Met een nieuwe vriendin.’ Walgelijk. De impliciete boodschap: Als je een forse prijs in de Staatsloterij wint, kun je je huidige vriendin aan de kant schuiven, want met geld kun je elke vrouw krijgen die je wilt.

Ik ben zelf geen vrouw. Was dat wel zo, en mijn man zou zich door dit spotje laten verleiden om een staatslot te kopen − ik zou mijn koffers pakken.

Jan van Beek, Utrecht

Harriet Duurvoort

Wat een prachtige column van Harriet Duurvoort (O&D, 12 juli). De wijze waarop zij de ratrace in onze huidige maatschappij beschrijft is subliem. En de openheid en eerlijkheid waarmee zij haar eigen kwetsbaarheid op tafel legt. Dát is pas kracht. Ik hoop dat we ooit een samenleving krijgen waar haar visie de norm zal zijn. Harriet Duurvoort for President!

Nathalie de Waard, Ridderkerk

Strenge winter?

In de krant van 12 juli wordt op pagina 2 gesproken over ‘de strenge afgelopen winter’. Het zou fijn zijn als de krant zich op dit punt houdt aan de definities van het KNMI. Het koudegetal van afgelopen winter was 38 en dan spreken we volgens het KNMI van een zachte winter. Tussen 40 en 100 hebben we het over een normale winter. Daar is dus ruim twee keer zoveel kou voor nodig dan we afgelopen winter hebben gehad. Van een strenge winter is pas sprake bij een koudegetal van 300 of meer en het is de vraag of we dat ooit nog gaan meemaken.

Henk Meeuwsen, Wageningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden