De kippen in Sondel hebben geen fipronil nodig

Aflevering 73: de kippen in Sondel hebben geen fipronil nodig tegen bloedluis.

Caspar Janssen
null Beeld
Beeld

Er staat ook een mobiele kippenren in de weilanden van de graasboerderij van Sierd Deinum en Joke Ensing in Sondel. Honderdvijftig kippen hebben ze. Dat is niets. In Nederland worden meer dan honderd miljoen kippen gehouden.

De kippen van Sierd en Joke gaan achter de koeien aan. Eerst begrazen de koeien een deel van het weiland, daarna lopen de kippen er en verspreiden ze - bijkomend voordeel - met hun poten de koeienmest gelijkmatig over het weiland. Om de drie dagen wordt de wagen verplaatst.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Ach, bloedluis, daar hebben hun kippen zelden last van, zegt Joke. Hun kippen kunnen zandbaden nemen wanneer ze maar willen, dat doen ze van nature ook, en dat helpt. Heel soms, als ze toch last van bloedluis hebben, dan zien de Deinums dat direct, omdat ze iedere individuele kip nu eenmaal regelmatig zien. En dan krijgen ze met een rugspuit een mengsel van groene zeep en brandspiritus. Soms zetten de Deinums een bak lavameel neer, daar baden de kippen in, en ze nemen het meel dan zelf mee naar hun zitstokken.

Wat ook zo is: bloedluizen bij vogels worden in de natuur bestreden door roofmijten. Ik herinner me het verhaal over mannetjesspreeuwen die vrouwtjesspreeuwen met bloemetjes het hof maken. Niet vanwege de fleurigheid, maar omdat in die bloemetjes een roofmijt zit die bloedluizen bestrijdt. De spreeuwen halen de takjes bij voorkeur weg bij de ingang van muizenholletjes, waar veel roofmijten zijn.

null Beeld
Beeld

Maar ja, bloedluis bestrijden met dit soort methoden, dat is natuurlijk lastig in de stallen van de grote pluimveehouderijen, al wordt het wel geprobeerd.

Ik zie opeens het beeld voor me van Nederlandse eieren die in Hongkong uit de schappen worden gehaald. Tragisch, maar ik vraag me toch vooral af waarom die eieren er überhaupt liggen, in Hongkong, in Sierra Leone, in Duitsland. Hebben die mensen zelf geen kippen? Moeten er daarom meer dan honderd miljoen kippen in Nederland worden gehouden?

Ik loop maar snel door, want ik begin weer allerlei verbanden te vermoeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden