Commentaar

De kiezers mogen verwachten dat er tenminste wordt gepráát over een kabinet

Voor een snelle formatie is het te laat, maar dat wil niet zeggen dat het land oneindig kan wachten.

Fractieleider Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer. Beeld ANP
Fractieleider Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer.Beeld ANP

‘Vooruit met de geit’, zegt CDA-leider Wopke Hoekstra nu al enkele weken als hem wordt gevraagd naar zijn motto in de kabinetsformatie. Intussen vraagt de rest van het Binnenhof zich af wat voor regeringscoalitie hij voor zich ziet, of hij gaat onderhandelen met het blok van PvdA en GroenLinks en of zijn Kamerfractie bereid is opnieuw samen te werken met VVD-leider Rutte. Dinsdag draaide hij opnieuw om de hete brij heen.

Dat begint knap vervelend te worden. Vandaag is het 77 dagen geleden dat we naar de stembus gingen. Op 18 maart was duidelijk dat in elk geval VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks op elkaar aangewezen waren om een begin te maken met de coalitievorming. Voor geen van die partijen was dat de ideale combinatie, maar zo werkt het nou eenmaal in dit veelstromenland.

De vertrouwenscrisis rond Mark Rutte hield de boel danig op. Maar we weten nu toch ook alweer geruime tijd dat de VVD als één man achter de partijleider staat en dat de andere partijen het dus met hem zullen moeten doen. Wie de veelbesproken bestuurscultuur op het Binnenhof wil veranderen, moet nu vooral met goede voorstellen komen en de premier daarin meenemen.

Dat is nou echt zoiets dat in onderhandelingen kan gebeuren. Daarom is het de vraag waarom de aangewezen partijen daar nu nog steeds niet aan zijn begonnen. En waarom horen we nog maar zo weinig over een regeerakkoord op ‘hoofdlijnen’ dat het nieuwe kabinet de ruimte geeft om te regeren en de Kamer de ruimte geeft om te controleren? In de wandelgangen klinkt te vaak de suggestie dat een akkoord toch weer dichtgetimmerd dient te worden. Dat verkleint de politieke risico’s voor de partijen maar het is ook de beste garantie dat een Kamermeerderheid gewoon weer aan de leiband van het kabinet loopt. Dat patroon moest toch doorbroken worden?

Dinsdag uitte Hoekstra opnieuw zijn bezwaren tegen het linkse blok van PvdA/GroenLinks, maar intussen heeft hij nog geen minuut met Ploumen en Klaver aan tafel gezeten om te bespreken of de verschillen echt zo groot zijn. Al die aarzeling vooraf maak het nodeloos ingewikkeld.

Een land kan best een tijdje zonder missionair kabinet. Maar aangezien er toch echt genoeg urgente kwesties liggen te wachten – het klimaat- en stikstofbeleid voorop – mogen de kiezers rekenen op meer dadendrang.

Vooruit met de geit.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden