CommentaarErdogan

De kiezer in de stad heeft het vertrouwen in president verloren: Erdogan zal koers moeten matigen

De Turkse president Erdogan zit nu in een lastig pakket.  Beeld EPA
De Turkse president Erdogan zit nu in een lastig pakket.Beeld EPA

Verzet grote steden tegen economisch destructieve koers zou signaal voor Turkse president moeten zijn.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is dit weekeind pijnlijk een halt toe geroepen. Bij de lokale verkiezingen heeft de kiezer zich duidelijk uitgesproken tegen de steeds autocratischer optredende leider die na de mislukte staatsgreep in 2016, een flinke aanslag op de democratie, de vrijheid en de rechtsstaat in het land heeft gepleegd. In Ankara en waarschijnlijk ook in Istanbul heeft men na 25 jaar afscheid genomen van de heersende AK-partij van Erdogan.

Voor de oppositie is het resultaat een geweldige opsteker. Nadat Erdogan zijn politieke zuiveringen was begonnen en in 2017 zijn macht grondwettelijk wist te vergroten, leek ook de oppositie er even niet meer in te geloven dat het tij nog kan worden gekeerd. Nu lijkt de economische situatie Erdogan te hebben opgebroken en heeft de kiezer in vooral de grote steden, waar de Turkse economie zwaar op leunt, het vertrouwen verloren. Zij geloven niet dat de economie kan herstellen en buitenlandse investeerders zullen terugkeren zolang Erdogan doorgaat met het afbreken van de seculiere rechtsstaat.

De uitslag moet een belangrijk signaal zijn voor de eigenzinnige Turkse president. Hij zal zich moeten afvragen hoe hij zijn ambitieuze plannen voor de Turkse economische expansie in de regio gaat realiseren in een toenemende politieke dictatuur, waarmee hij potentiële bondgenoten van zich vervreemdt en waarvan burgers dagelijks de economische consequenties ondervinden.

In een eerste reactie heeft Erdogan gezegd de signalen van de kiezers op te pakken en economische hervormingen door te voeren. Maar dat zal niet gaan zonder ook de harde politieke koers te matigen en de verslechterde relaties met belangrijke bondgenoten te repareren. Dat weet de oppositie en dat weten ook gematigde AKP-leden die zich mogelijk zouden kunnen afsplitsen. Hoewel Erdogan tot 2023 nog stevig in het zadel zit zal hij deze hete adem in de nek zeker gaan voelen.

Het betwisten van de verkiezingsuitslag is in elk geval een heilloze weg. Het internationale bedrijfsleven houdt niet van oorlogszuchtige taal, partijdige rechters, mensenrechtenschendingen en gebrek aan pers- en andere vrijheden. En zeker ook niet van gemanipuleerde verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden