De kastjes op straat met gratis boeken zijn veredelde vuilnisbelten

.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Mag je een hekel hebben aan dingen die mensen uit de goedheid van hun hart lijken te doen? Met andere woorden: kan ik toegeven dat ik een hekel heb aan kastjes op straat met gratis boeken?

Ik moet daarbij meteen opmerken dat de wereld van de doorgegeven boeken niet altijd in en in slecht is. In hotels en op campings heb je ook vaak van die kasten, en daar vind ik regelmatig leuke boeken in. Dat komt doordat dat boeken zijn die mensen op vakantie hebben meegenomen, en die dus zo goed waren dat ze mee mochten en werden uitgelezen en alleen vanwege hun omvang op de vakantieplek zijn achtergelaten. Je treft er een relatief grote dosis Dan Brown in aan, maar met Dan Brown doe je evengoed een hoop mensen een enorm plezier.

Dat zijn de goede kasten.

De slechte gratisboekenkasten zijn de kastjes op straat in steden. Ik zie ze steeds vaker. En altijd ga ik even kijken. Misschien staat daar ineens het verregende boek van mijn dromen, waarmee ik de komende week intens tevreden in bed ga liggen. Dat dat überhaupt niet kan vanwege mijn smetvrees, laten we buiten beschouwing. De lokroep om even te kijken is groot. Want: boeken. En: gratis.

Maar wat trof ik bijvoorbeeld vorige week aan in de zwarte Ikea Kallax-kast op een straathoek in de buurt? Welnu, de volgende nét niet Nobel- en/of Pulitzerprijswinnende bestsellers: Basishandboek SPS 11 van een auteur genaamd De Vocht, De zevende nacht van Ladislav Mnacko en het werk Brekend licht, schrijfsters uit Latijns-Amerika. Verder de uiterst dubieuze titel Hollandse jongens van stad en strand, waarbij mijn smetvrees zo heftig opspeelde dat ik dat boek niet eens uit het kastje durfde te pakken om te kijken wat Hollandse jongens van stad en strand precies waren. Dan nog: Slavná poutní místa en het april-meinummer van 1999 van het tijdschrift Communication Arts. Er stonden ook multomappen tussen. Multomappen. Met bijvoorbeeld een losbladige cursus Energiecoach/Energiebesparing woningen.

Hoe groot is de kans dat iemand die langs dat kastje loopt net op het punt stond om energiecoach te worden? Of dat hij het boek Slavná poutní místa kan lezen? Klein. Heel klein.

Dit is het afvoerputje van de boeken. Een veredelde vuilnisbelt. De multomap Energiecoach/Energiebesparing woningen hoort in de prullenbak, niet tentoongesteld in een boekenkast op straat, waar hij doet alsof hij een geste is, een aardig cadeautje voor een voorbijganger.

Dat ergert me eraan. Dat mensen hun allerstomste boeken in dat kastje zetten met een air van 'fijn dat ik dit doe'. Karmapunten scoren met het Basishandboek SPS 11.

Stomme boeken in het gratisboekenkastje zetten is hetzelfde als oude knuffels naar een asielzoekerscentrum brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden