Commentaar Stijgend aantal daklozen

De kabinetten-Rutte maakten zelf een glijbaan die uitkomt op de straat

Een slapende dakloze op de Stadhouderskade in Amsterdam. Beeld ANP / Dingena Mol

Het kabinet toont zich geschokt door de stijging van het aantal daklozen. Toch was het gewaarschuwd.

Net nu het derde kabinet-Rutte grote tevredenheid tentoonspreidt over de financiële stand van het land in het algemeen en de lastenverlichting in het bijzonder, bederft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de feestvreugde met de cijfers over de daklozen. Sinds de eerste schatting in 2009 is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland toegenomen van 17,8 duizend naar 39,3 duizend in 2018. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is zelfs verdrievoudigd.

Dat is een smet op het blazoen van een land dat zich decennialang op de borst kon kloppen met de vaststelling dat je toch echt moest afreizen naar andere Europese steden om ernstige daklozenellende te zien. Het is een kwestie van beschaving dat mensen niet op straat slapen, was hier het vrij algemeen gedeelde uitgangspunt. En die notie is nog niet helemaal verdwenen, getuige de reactie van staatssecretaris Blokhuis dat hij zich ‘rot geschrokken’ is van de cijfers. ‘We zouden ons moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden.’

Toch kan het kabinet niet zeggen dat het niet gewaarschuwd was. Het CBS geeft slechts de cijfers, niet de oorzaken, maar het is geen gewaagde vaststelling dat de kabinetten-Rutte een reeks maatregelen op elkaar hebben gestapeld die aan de zelfkant van de samenleving optellen tot een soms desastreus effect: van de falende aanpak van het oplopende woningtekort en de aarzelende bestrijding van het schuldenprobleem tot aan de bezuinigingen op het aantal bedden in de psychiatrische gezondheidszorg en de invoering van de kostendelersnorm die het voor uitkeringsgerechtigden onaantrekkelijk maakt een woning te delen.

Te veel mensen die toch al lastig meekunnen, belanden hierdoor op een glijbaan die uitkomt op de straat. Een reeks hulpverleners, artsen en agenten trok hierover in de afgelopen jaren al aan de bel. Zij zien hun zorgen nu bevestigd.

Het kabinet is deze zomer op zoek naar zinvolle projecten voor de tweede helft van deze regeerperiode. Het eerste is gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden