OpinieFeiten voor bij de borrel

De Jonge wil de migratie van arbeiders en vluchtelingen beteugelen, waar kan dat?

CDA-minister Hugo de Jonge wil migratie beperken. Waar kan dat? We zochten het uit.

De Jonge is zeker niet de eerste, maar ongetwijfeld ook niet de laatste politicus die het onderwerp migratie tot speerpunt van politieke strijd wil maken. Zijn oproep om de migratie van arbeiders en vluchtelingen te beteugelen nu Nederland sinds 2019 weer 132 duizend extra inwoners telt, is een onderwerp dat de komende weken onvermijdelijk tijdens de borrel aan bod gaat komen. Handig dus om de feiten paraat te hebben.

Beeld Volkskrant Infographics / Bart Mijnster

Er vestigden zich in 2019 272 duizend mensen in Nederland, terwijl er 158 duizend vertrokken. Nederland heeft dus 114 duizend extra inwoners door migratie. En die andere 18 duizend? Ondanks alle berichten over vergrijzing worden er nog steeds meer kinderen geboren dan dat er mensen overlijden.

Voor een goed begrip van migratie is het cruciaal om te beseffen dat er veel heen en weer gereisd wordt. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat van alle ­immigranten tussen 2002 en 2007 57 procent na 10 jaar weer was vertrokken.

Kakofonie

Vaak worden de getallen over instroom en uitstroom door elkaar gehusseld, met kakofonie tot gevolg. Het gaat uiteindelijk om het migratiesaldo. Als je gesprekspartner meldt dat er weer 25 duizend Polen zijn binnengekomen in Nederland, wijs de borrelaar er dan op dat er ook ruim 15 duizend Polen zijn geëmigreerd. Oftewel: er zijn 9.938 extra Polen in Nederland komen wonen. Al deze cijfers gaan trouwens over het geboorteland, de nationaliteit van de migranten kan hiervan afwijken.

Wat blijkt er dan uit de cijfers? Aangezien over 2019 nog niet alle cijfers van individuele landen bekend zijn, kijken we ook naar die uit 2018. Nederlanders blijken flink reislustig. Per saldo vertrokken er vijfduizend in Nederland geboren mensen: 39 duizend gingen er weg en 34 duizend kwamen er terug.

Veel immigranten zijn geboren in de EU en kunnen zonder vergunning naar Nederland komen. In 2019 kwamen er per saldo 47 duizend mensen vanuit de Europese Unie naar Nederland. De vrije grenzen leveren steeds meer migratie op, in 1995 kwamen er per saldo maar 1.324 EU-inwoners in Nederland wonen. In 2005 waren het er 6.933.

Werkvergunning

Wie van buiten de Europese Unie naar Nederland wil reizen, heeft een werkvergunning nodig. Vooral kenniswerkers krijgen deze toestemming. Voornamelijk uit China en ­India komen werknemers naar Nederland. Vanuit heel Azië waren er 49 duizend migranten. De precieze cijfers per land zijn voor 2019 nog niet bekend, maar alleen al in de eerste elf maanden van het jaar waren er per saldo 6.766 migranten die in India ­geboren zijn. Ter vergelijking: In 1995 ­waren dit er nog maar 176.

Het politieke debat over migratie gaat vaak over asielzoekers, maar deze groep is relatief klein. In 2019 was het percentage asielzoekers onder de migranten met 16 duizend zo’n 6 procent van het totaal, een stuk minder dan in 2015 en 2016, toen ruim 1 op de 8 immigranten een asielaanvraag deden.

Met hoeveel mensen hij de migratie wil terugdringen, wilde De Jonge niet vertellen. Maar gezien de lagere cijfers voor vluchtelingen kan hij het beste nadenken of en hoe hij arbeidsmigratie van kenniswerkers wil terugdringen. Of hoe hij Nederlanders wil stimuleren om te emigreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden