CommentaarRemco Meijer

De Jonge verwerft CDA-leiderschap op krediet

In de Remise in Den Haag heeft het CDA vandaag bekend gemaakt dat Hugo de Jonge de winnaar is van de interne verkiezing om het lijsttrekkerschap.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Eind goed, al goed? Met Hugo de Jonge als lijsttrekker zijn nog niet alle plooien gladgestreken in het CDA.

Met Hugo de Jonge heeft de top van het CDA de gewenste partijleider gekregen. Sinds het vertrek van Sybrand Buma, die zich openlijk voor De Jonge uitsprak, was die vacature vacant. Maar het is wel een leiderschap onder krediet.

Met de lijsttrekkersverkiezing nam de partij een risico. Ledenraadplegingen, door partijhistoricus Kroeger misprijzend ‘plebiscieten’ genoemd, zijn in hun aard onvoorspelbaar. De voor velen onverwachte deelname van Pieter Omtzigt toonde dat aan. In de beslissende tweede ronde bleef minister en vicepremier De Jonge het populaire Kamerlid Omtzigt maar nipt voor.

Het maakt van De Jonge een man met huiswerk. Omtzigt heeft in de interne campagne gepleit voor een nieuw sociaal contract tussen burger en overheid. De loketten van de staat moeten een rechtvaardig vangnet zijn, in plaats van vreeswekkende burchten. Volksvertegenwoordiger Omtzigt zag daarvan in de toeslagenaffaire hartverscheurende voorbeelden. Hij is een vechter, ook voor zijn eigen positie.

De Jonge is de man met de politieke loopbaan uit het boekje. Van fractiemedewerker, via bestuurlijke ervaring als wethouder, nu kandidaat-premier. Allicht zal hij nog niet van Mark Rutte winnen, mocht de VVD-leider in maart weer meedoen. Maar als over een paar jaar het liberale kopstuk is vertrokken, heeft het CDA een gepokte en gemazelde opvolger klaarstaan.

Over een paar dingen is De Jonge duidelijk geweest. De discussie over samenwerking met Forum voor Democratie is een gesloten boek, de polarisatie dient te worden bestreden en het CDA zal scherp blijven op migratie. De rechtervleugel kan gerust zijn. Nu hij meteen na de bekendmaking van de uitslag Omtzigt tot zijn ‘running mate’ benoemde, zal hij diens zorgen over de rechtsstaat tot de zijne moeten maken.

De hypotheek die dan nog op zijn leiderschap rust, is wat op het Binnenhof het trauma Rutte-Verdonk heet. Rita Verdonk haalde als nummer 2 op de VVD-lijst in 2006 meer stemmen dan lijsttrekker Rutte, die haar in een onderling gevecht nog had verslagen. Ruzie was het gevolg. De Jonges ‘team CDA’ zal dat rampscenario willen vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden