De jeugd van tegenwoordig is duidelijk offline

Je hoeft je niet meer te verplaatsen. Laptop en gsm is genoeg. Totale inertie loont. Maar dan de jeugd van tegenwoordig. Die is duidelijk offline.

Binnenkort wordt de eerste hoogleraar blogologie aan de UvA aangesteld. Een
blogoloog is iemand die zich fulltime bezighoudt met blogs. Edial Dekker en
Ernst-Jan Pfauth, die in de Volkskrant van vandaag worden geportretteerd,
zijn allebei fanatieke bloggers. Ze organiseren een conferentie waar veel
internationale sprekers zullen komen.

De bloggers van het eerste uur bloggen niet meer. Een van hen vond dat hij te veel een bestaan offline had gekregen. Pizza offline eten, je verkering offline uitmaken, alles al een keer offline meegemaakt hebben.

Je ontmoet elkaar niet, je blogt. Je spreekt elkaar niet, je sms't. Je maakt geen debat, je doet een virtuele conferentie. Het gouden tijdperk waarin je elkaar honderd procent kunt vermijden en toch nog recht in de ogen kunt kijken, is aangebroken.

Anonimiteit geen bezwaar. Er is inmiddels ook sprake van een conferentie voor Twitters. Dat zijn ultrakorte digitale boodschappen waarin je vertelt wat je aan het doen bent. Liefst iets dat je heel kort kan samenvatten. Er zijn er een paar bekend van illustere namen:

  • James Joyce toen hij Ulysses aan het schrijven was: Net wakker. Nog twaalf
    hoofdstukken.
  • Joop den Uyl. Olie is op vandaag. Valt me zwaar. U hoort zo van me.
  • Johan Cruyff na de verloren WK-finale: Had een aardige solo. Rest van de
    wedstrijd viel tegen.
  • Osama Ben Laden: Prachtig uitzicht vanaf deze berg. Ben de naam vergeten.
    Doei.

Je hoeft je niet meer te verplaatsen. Laptop en gsm is genoeg. Totale inertie loont. Sterker nog: wie altijd mobiel is, heeft alle informatie binnen handbereik en hoeft het dus niet meer te halen of te ontdekken. De nieuwe kosmopoliet is een erudiet online en bereid om elke ervaring te vermijden.

Dan de jeugd van tegenwoordig. Die hollen wat af, zijn op hun twaalfde al
uitgekeken op one night stands en laten een spoor van spelfouten achter. We
nemen ze kwalijk dat ze zo veel ervaren, aan zo veel gevaar blootstaan en daar
geen idee van hebben. Zij zijn duidelijk offline.

Jongeren lezen de grote hoeveelheid oud papier die ze elke ochtend in de trein aantreffen niet uit nieuwsgierigheid naar wat er in de wereld gebeurt, maar uit pure verveling. Dit is het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit Twente.

Een gast (naam bekend bij de redactie ) komt net, helemaal para, uit een
kelderbox gerold in de Bijlmer waar hij met twee chickies lekker zat te chillen (twee bacardi's, een keer anaal), pakte bij het verlaten van de wijk even een ramkraak mee met zijn Mocro-vrienden, want hij was toch op weg naar huis, en in de trein verveelt hij zich stierlijk dus leest het het stukje oud papier dat iemand anders voor hem heeft achtergelaten tussen station Bijlmer en Amstel.

Een overdaad aan energie borrelt alweer in hem op, want diezelfde jongen begint bij thuiskomst (moeder is naar de voedselbank, vader zit ergens in het zuiden) alweer na te denken over wat hij na het voetballen moet gaan doen.

Deze jongen staat elke dag aan honderden contacten blootgesteld waarover hij plotseling met niemand kan praten. De enige manier om zijn onrust te verdrijven is door zich te vervelen. Door een krant te lezen. Is hij ook even offline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden