Opinie Commentaar

De internationalisering van het hoger onderwijs moet beter gereguleerd worden

Demonstratie in Utrecht tegen het woningtekort in de stad ontstaan doordat de universiteit teveel internationale studenten aantrekt. Beeld Pauline Niks

De Rijksuniversiteit Groningen heeft zijn personeel opgeroepen een buitenlandse student in huis te nemen. Een archaïsch aandoende noodkreet, die associaties wekt met de naoorlogse woningnood, toen getrouwde kinderen bij hun ouders moesten ‘inwonen’. De oproep laat vooral zien dat de internationalisering van het Nederlands hoger onderwijs uit de hand is gelopen.

Denemarken maakte deze week bekend dat het de toestroom van buitenlandse studenten zal beperken. Ook in Nederland moet de internationale toestroom beter gereguleerd worden.

Voorop staat dat internationalisering een goede zaak is. Niet alleen voor de open Nederlandse economie, maar ook voor de vorming van studenten zijn internationale contacten een verrijking. Het loffelijk streven naar internationalisering stuit echter op grenzen.

De toestroom van buitenlandse studenten vindt plaats tegen een achtergrond van volle collegezalen en dalende budgetten. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU is de rijksbijdrage per student gedaald van 20 duizend euro in 2000 tot 15 duizend euro in 2018. Universiteiten willen geen marktaandeel verliezen en trekken buitenlandse studenten aan, waardoor de verschraling alleen maar zal doorzetten.

Universiteiten en hogescholen kunnen Europese studenten niet weigeren. De toestroom kan slechts worden ingedamd door minder studies in het Engels aan te bieden. Het is moeilijk een algemeen oordeel over het gebruik van Engels uit te spreken. In sommige bètavakken is het niet meer dan logisch, in sommige alfavakken leidt het vervangen van Nederlands door een armoedig academisch Engels slechts tot taalkundige verschraling.

Ook heeft een werkelijk internationale opleiding met studenten uit de hele wereld veel meer waarde dan een studie die vooral Belgen of Duitsers trekt. In haar deze zomer verschenen internationaliseringsnota, doorspekt met Engelse termen als best practices, handling fee en internationalisation at home, liet minister Van Engelshoven vooral zien dat zij de dilemma’s scherp ziet. Uiteindelijk zal zij echter moeten kiezen voor vormen van internationalisering die echt iets toevoegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.