Commentaar

De internationale gemeenschap moet Israël dwingen tot een staakt-het-vuren

Onder burgers neemt wereldwijd de sympathie toe voor de Palestijnse zaak, getuige de vele demonstraties van de afgelopen dagen.

De gevolgen van luchtaanvallen door Israël zijn te zien boven Gaza-Stad dinsdag. Beeld AFP
De gevolgen van luchtaanvallen door Israël zijn te zien boven Gaza-Stad dinsdag.Beeld AFP

Met een nieuwe reeks bombardementen op Gaza heeft Israël dinsdagochtend duidelijk gemaakt niet te zwichten voor internationale druk. Premier Netanyahu zegt net zo lang door te willen gaan ‘als nodig is’ om Hamas op de knieën te dwingen. Die onverzettelijkheid tekent de uitzichtloosheid van het conflict: er komt namelijk geen eind aan het verzet – noch de rakettenterreur – van de Palestijnen zolang Israël doorgaat het volk als tweederangs te behandelen en zijn territorium illegaal te bezetten.

Het militair veel sterkere Israël kan Hamas uitputten – zoals al duidelijk wordt - maar daarmee is de oorzaak van het protest niet verdwenen. Nieuwe generaties Palestijnen zullen zich net zo hard blijven keren tegen de Israëlische onderdrukking, net zo als extremistische Israëliërs onder de regering van Netanyahu opgroeien met het idee dat zij het recht aan hun zijde hebben. Het feit dat de Palestijns-Israëlische strijd deze keer is overgeslagen naar de straten van Israël spreekt boekdelen: Joodse en Arabische Israëliërs zullen nooit vreedzaam naast elkaar leven zolang de grondoorzaken van het conflict niet worden opgelost.

Zorgelijk fatalisme

Het fatalisme dat in de internationale gemeenschap kan worden bespeurd, is daarom bijzonder zorgelijk. De hoop was dat de Verenigde Staten na het tijdperk Trump weer een bemiddelende rol zouden kunnen spelen, maar Joe Biden blijkt tot nog toe niet van zins Israël tot de orde te roepen. Integendeel; ondanks het feit dat er twintig keer zoveel doden aan Palestijnse zijde vallen en de schaal van vernietiging vele malen groter is, mag Israël zichzelf blijven verdedigen, vindt Biden en vele Europese leiders met hem, onder wie premier Rutte.

Nu ook steeds meer Arabische landen de diplomatieke en handelsbetrekkingen met Israël hebben aangehaald onder leiding van Trumps schoonzoon Jared Kushner, valt ook van die kant weinig te verwachten. In deze politieke apathie neemt ondertussen onder burgers wereldwijd de sympathie voor de Palestijnse zaak toe, getuige de vele demonstraties van afgelopen dagen. Uiteindelijk profiteert vooral Hamas hiervan, waarop Netanyahu zichzelf kan blijven profileren als de ‘sterke man’ die de aartsvijand bestrijdt. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken. Hier ligt wel degelijk een taak voor de internationale gemeenschap, te beginnen met het afdwingen van een onmiddellijk staakt-het-vuren.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden