Lezersbrieven1 december 2018

De ingezonden lezersbrieven van 1 december: ‘Uitspraken van Derksen worden pas gevaarlijk als ze serieus genomen worden’

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Pact van Marrakech geeft migranten recht op basisdiensten

Het is blijkbaar moeilijk het VN-samenwerkingsakkoord of migratiepact van Marrakech te schatten naar zijn juridische gevolgen. Het is een pact waarover zal worden gestemd op de top van regeringsleiders op 11 december aanstaande. Wanneer tweederde voor stemt, is het pact aangenomen. Met andere woorden het is dan toepasbaar in de aangesloten landen. Of dat juridisch bindend is zal per land moeten blijken.

In Nederland zal het bij een beroep van een immigrant op een conforme ­behandeling zeker als ondersteunend argument of bewijs worden geaccepteerd indien onze regering(sleider) dit pact heeft geaccepteerd.

Paragraaf 31 geeft ook aan dat alle migranten recht hebben op basisdiensten. Een migrant in Nederland kan zo een claim leggen op basisdiensten/voorzieningen zoals kinderbijslag, bijstand, zorg, huisvesting en oudedagsvoorzieningen. Gezien het bovenstaande is het verwachtbaar dat het toch juridische ­gevolgen zal hebben in Nederland. Het is dan gevaarlijk om het pact te accepteren en dan het oordeel van de rechter daarover af te wachten. Als deze laatste het pact accepteert, zeker omdat het procedureel aangenomen is door de regeringsleiders, kun je niet meer stellen dat het juridisch niet bindend is.

F.J.B.Bruins, Den Haag ,oud-diplomaat, voormalig hoofd van de EU-onderhandelingsdelegatie met derde landen.

Veronica

Ik neem aan dat ook de baas van Veronica normen en waarden heeft. Maar ­zolang hij blijft toestaan dat de ex-linksback van Veendam in zijn programma minderheden kwetst en intolerantie in het voetbal goedpraat, vraag ik me af wat deze normen en waarden precies zijn. Veel verder dan kijkcijfers en geld kom ik nog niet.

Erik de Vroom, Leiden

Nono’s

Uitspraken van Derksen worden, net als die van Gijp c.s., pas gevaarlijk als ze serieus genomen worden. Kijk je naar hun programma, dan weet je op voorhand wat je kunt verwachten: veel slap gelul, vaak ongenuanceerd gebral. Mijn advies: negeren die nono’s.

R. Smit, Den Helder

Scheve schaats

Sterke symboliek dat scharnier aan de achterkant. Er is een scheve schaats ­gereden.

Jos van der Maarel, Nieuw-Lekkerland

Namenmonument

Ik heb begrepen dat alle bezwaren tegen het te bouwen Joodse namenmonument in Amsterdam verworpen zijn (Volkskrant.nl, 27 november). Dat wil zeggen, de bezwaren van de tegenstanders. Ik ben voorstander van een dergelijk monument. Maar mag de plek wat eervoller worden dan een strook van een paar meter breed langs een roetsjbaan? Me dunkt dat de slachtoffers die we willen gedenken daar wel recht op hebben.

Eduard van Tol, Amsterdam

Volledig op jezelf aangewezen

Bernice Notenboom(Wetenschap, 28 november), niets dan respect voor haar, maar toch. Zij spreekt over de Noordpool als een van de weinige plekken op aarde waar je volledig op jezelf bent aangewezen. Daar reizen kan niet meer want er kunnen, vanwege het dunner wordende ijs, geen vliegtuigen meer landen en opstijgen om je in geval van nood te kunnen oppikken. Tja in dat geval ben je pas echt volledig op jezelf aangewezen natuurlijk.

Theo Bakker, Heiloo

Piltekort

Met ergernis las ik de reactie van minister Bruno Bruins over het probleem van het piltekort (Ten eerste, 28 november). Hij zegt te snappen dat er onrust onder vrouwen is. Ik neem aan dat die onrust er net zo onder mannen zou moeten zijn en dus ook bij hem. Mannen hebben toch ook een uitdaging bij een niet gewenste zwangerschap ontstaan door piltekort?

Margot Joustra, Utrecht

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Boerka is in strijd met onze waarden

CDA’er Boomsma heeft gezegd dat het boerkaverbod laat zien dat er grenzen zijn aan de vrijheid van religie. Burgemeester Halsema krijgt applaus als ze hem een schrobbering geeft (Ten eerste, 29 november), want ‘uw partij stelt steeds dat het boerkaverbod niet gaat over de vrijheid van religie, maar over de veiligheid’. Een goedkoop succesje voor Halsema, maar ze slaat de plank mis. Waar het Boomsma om gaat, is dat veiligheid een legitieme reden is om grenzen te stellen aan de vrijheid van religie. Het een is een gevolg van het ander. Want ­iedereen is het erover eens dat de vrijheid van religie door een boerkaverbod wordt ingeperkt. Net als alle fundamentele rechten van de mens, is ook de godsdienstvrijheid niet absoluut.

Los daarvan is het nodig te beseffen dat in sommige gebieden in deze wereld de boerka voor vrouwen de standaardkleding is. Het zou goed zijn als onze ­samenleving duidelijk maakt dat dit in strijd is met onze essentiële waarden. Mensen moeten herkenbaar zijn als ze in contact komen met andere mensen.

Marcel Buurman, Swalmen

Bevrijd de vrouw

Wat een goed stukje van Yolanda Hoogtanders(O&D, 29 november) met steekhoudende argumenten om het boerkaverbod te handhaven. Namelijk als signaal om de discriminatie van vrouwen te veroordelen. Want waarom dragen die vrouwen die gezichtsbedekking ­eigenlijk? Omdat een religie dat voorschrijft. Maar wie hebben die religie bedacht? Was dat niet een groepje dominante mannen,die een godheid hebben geschapen die uit hun naam allerlei verboden uitvaardigde? Verboden die dat groepje mannen goed uitkwamen? De vrouw thuis houden, voor de kinderen, in de keuken en in de kerk? De situatie in Nederland, zeker in de biblebelt van pakweg een halve eeuw geleden en nu nog steeds in grote delen van deze aardbol.

Je gezicht bedekken omdat dat moet van een groep dominante, egoïstische, overheersende mannen, moet dat niet zo snel mogelijk deze wereld uit?

Heel goed, Yolanda, weg met die boerka, bevrijd de vrouw.

Ir. J. van der Klooster, Almere Haven

Houellebecq

Het dragen van een boerka buitenshuis is tegen onze waarden van openheid en gelijkwaardigheid van vrouwen. In Londen zag ik veel vrouwen in boerka’s. Ik zag echtparen ontbijten in hotels. De man in comfortabele kleding, de vrouw in boerka die voor ieder hapje een gezichtslapje omhoog moest doen. Ik vind het onbegrijpelijk dat als er een verbod is in België en Frankrijk, wij dan iets hebben van: ‘Ach, ik zie nauwelijks mensen op straat; iets uit Afghanistan misschien?’ Nooit Houellebecq gelezen?

Het boerkaverbod is een duidelijk ­signaal dat wij in westerse landen de ­positie van vrouwen gelijk aan die van mannen vinden.

Bep Vis, Den Haag

Terug naar de middeleeuwen?

‘Wij Femke Halsema, soeverein bestuurder bij de Gratie Gods van Amsterdam en Ommelanden hebben goed gevonden en besloten dat...’

Nee toch!

C. de Monchy, Aerdenhout

Zware beroepen

In veel beroepen is het lastig gezond te blijven tot je 65ste jaar. Dat geldt ook voor de verplegende en verzorgende ­beroepen. Te veel werk met te weinig mensen, onregelmatige diensten et cetera. Misschien kunnen jullie onderzoek doen naar het aantal verpleegkundigen en verzorgenden boven de 65 jaar dat nog werkzaam is in de directe patiëntenzorg. Dat zou ik ook graag weten voor de leeftijd van 62 tot 65 jaar.

Economisch gaat het Nederland voor de wind. Wie profiteren hiervan? Niet degenen die in zware beroepen werken. Zij gaan eerder met pensioen of worden ziek en gaan er dan financieel op achteruit. Betalen zij de economische voorspoed?

Sary Blaak, Den Haag, verpleegkundige

Roetveegpiet is toch beter

Beste M. Bakker-Arkema (Geachte redactie, 29 november), ik ben niet hoog opgeleid, stem, net als u, geen populistische partij. Ik heb ook het idee dat de meerderheid van de bevolking Zwarte Piet ­absoluut niet uit racistische motieven wil handhaven.

Ik kan echter ook niet voorbijgaan aan verhalen van mensen die het vroeger niet fijn vonden voor Zwarte Piet te ­worden uitgemaakt. Ik kan ook niet ­ontkennen dat in de succestijd van Zwarte Piet deze als twee druppels water leek op Sjimmie, het kameraadje van Sjors. Een roetveegpiet past dus om meerdere ­redenen veel beter bij het ­verhaal dat verteld wordt.

Arjan Kuit, Haarlem

Reïncarnatietherapie

In mijn vorige leven heb ik dankbaar ­gebruikgemaakt van de, door mijn ­verzekering vergoede, reïncarnatie-­therapie. Dat heeft mij tot mijn huidige leven gebracht. Maar nu schaft CZ deze vergoeding af. Weg volgend leven.

Michaël Vork, Malden

Belasting betalen

Ooit zei mijn schoonvader tegen mij: ik ben trots dat ik belasting mag en kan betalen, omdat ik trots ben op mijn werk en op wat ik verdien.

Hoe kunnen multinationals als Shell (Ten eerste, 30 november) trots zijn op hun werk/bedrijf en op hun ­winsten, als ze geen belasting (willen) betalen?

Henk Hilstra, Texel

De Rubriek U is een podium voor lezers. Bijdragen over actuele onderwerpen zijn welkom, mits bondig geformuleerd en worden alleen in behandeling genomen indien ondertekend en - ook bij e-mail - voorzien van naam adres en telefoonnummer waar u overdag te bereiken bent.
Redactie: Henk Mü ler\
Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam
Emailbrieven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden