Column

De Honts foorstel vurdient parlementère ankètu

Mouries de Hond stelde gisteren in de Volkskrant voor alle ei's te vervangen door ij's, en au's en tevens ou's onder één paraplu te brengen, namelijk de au. Dat zau een hoop leertijt schelen op school, die kinderen dan kunnen besteden aan nuttiger zaken, zoals de beheersing van hun aaipet. Mij gaat hij nog niet ver genoeg. Ik stel voor dat we bij de eerstvolgende spellingshervorming ook de ellendige kwestie t, d dan wel dt aanpakken, de vaste t invoeren en daarnaast nog wat andere keuzes maken.

De x is al verdwenen uit seks, dus waarom hij elders zo nodig gehandhaaft moet blijfen is me niet duidelik.Beeld anp

In deze colum (de n hoor je niet, kan weg), ik bedoel in deze kollum want van dat c en k-gedoe wort je ook histeries, zal ik aantonen dat de door De Hond voorgestelde vereenvaudiging niet tot minder begrip lijt. Het wort even wennen, maar voor veel mensen zal Het Nieuwe Spellen een uitkomst zijn - die merkwaardige u kan worden geschrapt, 'niewe' is afdoende, evenals 'leewen'.

Nederlants is een moeilijke taal om fautloos te leren schrijven, vanwege de niet altijd logische (logiese) struktuur. Dat wort er straks een stuk simpeler op. Wat nu nog een kriem is, is straks appeltje-ijtje. Laten we trauwens het f- dan wel v-probleem ook meteen tekkelen, ik stel foor dat de f een foorkeursposisie krijgt, zodat ook dat ewige gefok met die v tot het ferleden behoort.

Het enige slachtoffer is het Groot Diktee der Nederlandse Taal, dat straks weer op telefisi komt. Voor de dienstdoende schrijfer wort het nog moeilijker de kijkers een paar fauten aan te smeren. Maar fanwege een spelletje alles bij het aude laten lijkt me geen opsie.

Zelf worstel ik mijn hele lefen al met de ei en de ij. De ijntredaksi van de Folkskrant heeft mij al fele malen geret - sorry, sorrie - bij woorden als 'stijger' of 'steiger', 'lijder' of 'leider' en, inderdaad, 'pijler' of 'peiler'. In de tijt die ik heb besteet - excuus, hep besteet, want die p of b kan je ook waanzinnig maken - aan het leerproses hat ik wel drie nofelles in niewe spelling kunnen schrijfen.

Waarom we overigens maar blijfen fasthouden aan dat rare 'excuus' is me onduidelijk, ekskuus klinkt presies hetzelfde. De x is al verdwenen uit seks, dus waarom hij elders zo nodig gehandhaaft moet blijfen is me niet duidelik. Leve Ajaks.

In de jaren sefentig van de forige eew werden al pogingen ondernomen de taal revolutionair - refolusjonèr kan heel goet - te hervormen. Het archaïsche, ik bedoel archaiese, 'cadeau' wert 'kado' en 'auto' foegde zich naar de uitspraak, oto. Konserfatife krachten wisten de foorstellen terug te draaien, een duidelik geval van elitèr dédèn jegens de arbijdersklasse die zo bleef worstelen met het schrijfen van een korrekt briefje aan de juf bij ziekte en die je dan kon uitlachen - of die ch niet weg kan moet worden onderzogt, maar ik denk het wel.

Ik hoop dat een parlementère komisi zich over door De Hont ingezette diskussi zal buigen. Wanneer Halbe Zijlstra daar foorsitter van wort, sijn we eindelik ook fan die ferfelende keuse tussen s en z af, want Halbe Sijlstra zegt altijt segt en hij siet overal sorgwekkende beren op zijn pat en fluchtelingen die hier komen fanwege de sosjale foorsieningen. Waneer we meteen ook efen alle anglisismen kunnen vernederlantsen, ben ik helemaal heppie en is de skaai de limmit.

Er is nog een lange weg te gaan en al die spellingsboeken moeten worden herschrefen, net als traues de rest van de boeken, maar de eerste stap is geset.

Haut moet! Rome is ook niet in een dag gebaut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden