ColumnAaf Brandt Corstius

De hoekbank is inmiddels de hoeksteen van de hoeksteen van de samenleving

In de inzichtelijke opvoedrubriek ‘Kinderen de baas’, die sinds een tijdje in Volkskrant Magazine staat, waarin de kinderen in een gezin een week lang alles mogen bepalen, las ik over de broers Spike en Jonathan uit Schiedam, die veel ruzie maakten over ‘wie er op het lange stuk van de bank mag zitten’.

Ik denk dat dit een ondergewaardeerde bron van conflict is in de Nederlandse maatschappij. Want de hoekbank is inmiddels de hoeksteen van de hoeksteen van de samenleving. Iedereen heeft een hoekbank of zo’n bank met een lang stuk eraan. Kijk door een willekeurig Nederlands raam, en je ziet een grijs of anderszins onbestemd maar droevig gekleurd gevaarte in de woonkamer. Waar lieten mensen hun benen vroeger tijdens het tv-kijken? Dat weet niemand. Tegenwoordig drapeer je ze voor je uit, want dat kan op een L-vormige bank.

Het probleem is alleen dat maar één persoon in het gezin zo lekker kan ligzitten, terwijl de rest zijn voeten op de grond moet zetten. Dit leidt, vooral als je kinderen hebt, maar ik vrees ook onder volwassenen, tot giftige discussies.

Als ’s avonds de tv-marathon van mijn kinderen begint – allemaal programma’s over brugklassers die aanhoudend ontdekken dat ze gay zijn, wat ze uitspreken als ‘kee’ – roept een van hen snel: ‘Claim eerste bankstuk!’ en dan gaat de ander huilen dat dat niet eerlijk is. Het andere twistpunt is een zachte deken die mijn zoon bij zijn geboorte heeft gekregen. ‘Claim geboortedeken!’ is dus het tweede dat wordt gegild. Dan volgt er een gevecht, huilen, gegil, en liggen ze uiteindelijk samen onder die deken op dat eerste bankstuk met openhangende monden naar brugklassers te kijken, wat er vredig uitziet maar dus eigenlijk een wapenstilstand is in een aanhoudende, bloedige oorlog.

De ruzie over het lange bankstuk is in de tijd van quarantaine natuurlijk toegenomen, want het is nu ook de plek waar de hele dag Donald Ducks en Harry Potters worden gelezen, waar kilo’s witte chocola worden gegeten en waar getiktokt en gebrawlstard wordt.

Toen ik las dat die twee pubers in Schiedam ook dagelijks ruzieden over het lange bankstuk, gingen mijn gedachten naar Ikea. Daar koopt iedereen die bank. Waarschijnlijk staat de bank in de winkel prominent opgesteld met een hoopgevend bord erbij met de tekst: ‘Op deze bank kun jij heerlijk chillen’, maar dat is dus maar half waar. Hier kun jij heerlijk chillen, maar jij moet er wel keihard voor vechten. In deze tijd zal Ikea zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en een zakelijke kans moeten ruiken, en alleen nog banken produceren waarop álle zittenden hun benen kunnen uitstrekken. Grote, vierkante banken, formaat tweepersoonsbed, waarop we halfliggend kunnen vegeteren tot de wereld weer gaat draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden