Column

De held van mijn zoontje is een YouTuber

'Ik weet hoe je moet uitrekenen hoeveel vierentachtig gedeeld door vier is', zei mijn zoon van 6. 'Het is eenentwintig', zei hij er meteen achteraan. Ik wilde weten van wie hij dat geleerd had. 'Van Dylan Haegens', zei hij monter.

Dylan Haegens.

De helden van mijn zoon zijn geen superhelden of tv-helden, zelfs geen voetbalhelden, het zijn YouTubehelden. Waarbij er, dat heb ik van hem geleerd, een strikt verschil bestaat tussen YouTubers en vloggers. YouTubers zijn mensen die zittend voor een cameraatje praten over games of Play Doh-klei, en vloggers zijn mensen die het cameraatje de hele dag mee op stap nemen en zichzelf filmen terwijl ze in de rij bij de bouwmarkt staan.

Mijn zoon hield van vloggers - de grote en invloedrijke familie Knol - maar is nu in een YouTuber geraakt. De man die hem heeft geleerd hoe je 84 door 4 deelt: Dylan Haegens. Een frisgewassen Limburgse jongen die ik zo in overweging zou nemen als gay best friend, ware het niet dat hij hetero is.

Sinds mijn zoon naar Dylan Haegens kijkt, word ik constant bijgepraat over het leven van Dylan Haegens. Dylan zit midden in een verbouwing, hij heeft vloerverwarming in zijn nieuwe huis aangelegd en hij heeft sinds kort een wc op de bovenverdieping, wat prettig is, 'want dan hoeft hij 's nachts niet meer in een emmer te plassen, mama'. Dylan heeft een zachte g, en vroeger was die nog erger, en Dylans vriendin, Marit, vindt Dylans oude YouTubefilmpjes het leukst, waarin hij die heel zachte g nog heeft.

Als ik mijn zoon zo familiair hoor praten over Dylan en Marit en hun verbouwing, ben ik bijna jaloers op ze; mijn zoon heeft zo'n ongebreidelde interesse in hun op het eerste gezicht vrij saaie bestaan, dat ik me afvraag waarom hij zich totaal niet voor mij interesseert.

Maar door Dylan is hij betoverd en door zijn eigen moeder uiteraard niet.

Onlangs liet hij me een compilatie zien waarin Dylan alleen maar, ongeveer honderd keer achter elkaar 'Hey mensen' zei. De fragmentjes waren uit allerlei verschillende filmpjes gehaald.

'Jeetje, wat zegt Dylan vaak 'Hey mensen'', zei ik verbaasd tegen mijn zoon. 'Dat zegt Dylan altijd! Dat is wat hij zegt! Hij zegt altíjd 'Hey mensen'', zei mijn zoon verontwaardigd. Dat ik dat niet wist was duidelijk niet in orde.

Maar er zit een grens aan de verering van YouTubehelden. Mijn zoon heeft sinds kort zakgeld dat constant in zijn zak brandt, dus toog hij naar de Dylan Haegenswebshop, waar je onder andere sweaters met de tekst 'Hey mensen' en petten met de tekst 'Hey mensen' kunt kopen.

Na enig rondscrollen legde hij de iPad ontstemd weg.

'Wie betaalt er nou 6 euro voor een sleutelhanger?', zei hij bozig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden