lezersbrieven 12 oktober 2018

De grondwet, het toeristenoverschot en betaald voetbal. De lezersbrieven van vrijdag 12 oktober

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, met links zittend Ruth Bader Ginsburg, 1 juni 2017. Beeld Getty

Brief van de dag: conservatief vs. progressief

In de artikelen over het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten gaat het vaak over conservatieven versus progressieven. Velen denken dat dit te maken heeft met politieke overtuigingen maar dat is niet altijd zo. Conservatieve opperrechters worden zo genoemd vanwege de manier waarop ze de grondwet uitleggen: letterlijk zoals de tekst er staat en tijdens het opstellen ervan bedoeld werd.

De progressieven daarentegen vinden dat je ook kunt kijken naar de intentie van de opstellers van de grondwet, en je proberen in te beelden hoe zij de tekst zouden uitleggen als zij nu zouden leven.

Een conservatieve rechter als Scalia werd indertijd unaniem door de Senaat benoemd, want Democraten hadden in de jaren tachtig kennelijk weinig tegen dit soort conservatisme.

Zo kan het ook dat de conservatieve Scalia en een progressieve rechter als Ginsberg samen Kerst vierden. Ginsberg is overigens wel progressief, maar heeft verklaard dat het Roe versus Wade-arrest, waarmee abortus mogelijk werd gemaakt in de hele VS, een te ver gaande beslissing van het Hooggerechtshof was waar de samenleving helemaal niet klaar voor was. En die juridische opinie staat los van haar persoonlijke opvattingen over abortus.

Jan Willem Jurg, Amsterdam

Dat zal die toeristen leren

Het voornemen van het hoofdstedelijk gemeentebestuur om de I amsterdam-letters uit het Amsterdamse stadsbeeld te poetsen teneinde de toeristenstroom in te dammen noopt mij, als oud-Amsterdammer met heimwee, hiervoor nog enkele suggesties te doen: sluit het Rijksmuseum voor twintig jaar en zet een bord ‘verbouwing’ in de tuin; verhuis de Van Gogh-collectie naar Nuenen; demp het IJ (dat scheelt een brug); deel op de Wallen gratis kamferballen uit; open de hekken van alle dierenverblijven in Artis (vergeet het krokodillenhok niet) en, als laatste: ga een samenwerkingsverband aan met het Groningse dorp Doodstil en vraag of de nieuwe partners van plaatsnaambord willen ruilen. Dat zal die toeristen leren.

Chris de Bont, Rhenen

Betaald voetbal

België is opnieuw opgeschrikt door een omkoopschandaal in het betaald voetbal. Schrikken we hier werkelijk nog van? Aan wie nog denkt of hoopt dat het betaald voetbal niet corrupt is, of dit nu in België is of in de rest van de wereld, kan ik alleen maar zeggen: koop een wekker, het is tijd om wakker te worden. Betaald voetbal gaat over geld, nergens anders over. Het woord ‘betaald’ zegt genoeg, toch?

Mariette Reineke, Amsterdam

Willem III

‘Toen de Engelse koning William III eind 17de eeuw geld tekort kwam voor zijn oorlogen, kwamen ’s lands rijkelui met een slim opzetje dat de wereld zou veranderen’, schrijft Koen Haegens (Ten eerste, 11 oktober) bescheiden. Die Engelse koning was onze eigen stadhouder Willem III die koning van Engeland werd en, geïnspireerd door de Amsterdamse Wisselbank, de Bank van Engeland oprichtte.

Peter Brusse, Bussum

Begin van het einde

Sander van Walsum is een toeschouwer, een buitenstaander, bekent hij in zijn mooie essay (Opinie, 6 oktober). Dat heeft hem dwarsgezeten in zijn jeugd. Hij kon nooit helemaal meegaan in de extatische momenten die de puberteit biedt. Voor hem geen onversneden waardering voor hardrock, balspelen en links politiek engagement, toen niet en nu ook niet. Dit is herkenbaar en ook vaak beschreven; er zijn veel gewezen Holden Caulfields op aarde.

Het gaat voor mij een beetje wringen als Van Walsum de loftrompet gaat steken over de lusten van de ouderdom, de periode in het leven waarin het buitenstaanderschap de standaard wordt. Dat kan voor de journalist gelden, maar voor veel andere ouderen niet. In absolute zin is ouderdom vlakweg het begin van het einde. Dat is echt erg, hoe anders je er ook over denkt als je pas 61 bent. Van Walsum weet nog niet wat het is om oud te zijn, dat komt nog wel.

Ikzelf leef maar naar het spreekwoord uit de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie: de toestand is hopeloos, maar niet ernstig!

Aad van den Enden (78), Utrecht

Ongewenst telefoontje

We hadden weinig last van ongewenste telefoontjes tot afgelopen maandag, toen Den Haag met het voorstel kwam om het niet bellen-register af te schaffen en te vervangen door een gewenst bellen-register. Wie belt ons om 18.00 uur? De Staatsloterij!

B.Peters, Langedijk

Ry Cooder

Soms maakt men de verkeerde keuze. Zo recenseerde de Volkskrant het zoveelste concert van U2 in Nederland, maar vergat een kijkje te nemen bij gitaarlegende Ry Cooder die twee concerten gaf in Carré deze week. Daarom hierbij mijn recensie van Cooders concert van afgelopen maandag: ‘Nu al legendarisch optreden, vijf sterren.’

Harry SiersMaarssen

Akkerman jr.

Ben ik nu gek of is die Rob Jetten een kind van het Akkerman-typetje van Kees van Kooten?

Wim CampSterksel (NBr)

Ons leven volgens Belcampo

Voor bondige metaforen voor het, nee, ons leven, kunnen we ook hier te lande terecht. Even scherp maar blijmoediger verwoord, deze van Belcampo: ‘Je wordt geboren, je leeft een tijdje, je begrijpt er geen bliksem van en je gaat dood.’

Willard MansAvenhorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden