COMMENTAARRaoul du Pré

De groeiende polarisatie en agressie in de samenleving vragen om meer dan betere beveiliging alleen

Marechaussee ter beveiliging van het Binnenhof tijdens de ministerraad.  Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Marechaussee ter beveiliging van het Binnenhof tijdens de ministerraad.Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De zoektocht naar een tegengif komt nog onvoldoende op gang.

Raoul du Pré

Opeens komt alles tegelijk: Tweede Kamervoorzitter Arib waarschuwt dat Kamerleden zich geïntimideerd voelen op straat, de NOS haalt het eigen logo van de satellietbusjes en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) vraagt aandacht voor de groeiende ‘radicale onderstroom’ waarin individuen de brandstof vinden voor ‘extremistische gedragingen’, zoals het belagen van politici en journalisten.

Nieuw is dit niet. Sinds de Fortuynrevolte is de vertrouwenskloof nooit meer gedicht tussen bestuurlijk Nederland (de toonaangevende media inbegrepen) en een deel van de bevolking. Wel komt er de laatste tijd veel bij elkaar. Het soms onnavolgbare stikstofbeleid en de affaire rond de kinderopvangtoeslag maken de groep permanent-wantrouwigen in rap tempo een stuk groter. De coronacrisis vergroot intussen de toch al toenemende kansenongelijkheid nu de zwaarste klappen weer gaan vallen bij de mensen die toch al minder bestaanszekerheid hadden.

De NCTV signaleert groeiende ‘gevoelens van onrechtvaardigheid en groot onbehagen’. Als daar ook nog complottheorieën bij komen, waarin politici fungeren als beschermheren van duistere netwerken van kindermisbruikers, is de stap naar intimidatie en geweld opeens niet meer zo groot.

De zoektocht naar een tegengif komt nog onvoldoende op gang. Betere bescherming voor politici is geboden, maar het is uiteraard niet meer dan symptoombestrijding als er geen diepere analyse op volgt. Nog veel indringender dan nu moeten de techreuzen achter de sociale media worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om te voorkomen dat mensen via hun algoritmes in steeds donkerder tunnels belanden.

Maar ook de politiek zelf kan veel betekenen. Want zolang een meerderheid in het parlement te weinig aandacht heeft voor het onderpresteren van vrijwel alle overheidsloketten, voor het gestaag uitkleden van de sociale vangnetten, voor de groeiende kansenongelijkheid op de arbeids- en de woningmarkt en voor het volledige gebrek aan democratische vernieuwing, wordt de voedingsbodem voor radicalisering van een deel van de samenleving steeds vruchtbaarder.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden