Column

De grammaticale impasse van de PVV

Goddank voor Blendle, dacht ik toen ik het interview met Geert Wilders wilde lezen. Het had toch altijd iets genants, de Playboy kopen. Ik heb het een paar keer in mijn carrière gedaan, want dan stond er iets in waarover ik een stukje wilde schrijven. Dat blad gewoon afrekenen en de winkel uitlopen is natuurlijk veel minder beschamend dan het afrekenen en met net te hoge, schrille stem 'Het is voor werk, hoor!' roepen. En toch deed ik dat laatste altijd.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.Beeld anp

In Playboy staan goede interviews, luidt het oude journalistieke cliché, en dat is natuurlijk allang niet meer waar - ik denk dat dit idee stamt uit de tijd dat Hugh Hefner nog echt naakt in die zwemgrot bij zijn mansion zat en mensen als Truman Capote en Philip Roth inschakelde om Marilyn Monroe of Nixon eens aan de tand te voelen. Die tijden zijn voorbij. En hebben in Nederland nooit bestaan, trouwens.

Het Playboy-interview met Wilders is dan ook best saai; het gaat gewoon over alle Wilderiaanse dingetjes zoals dat hij bepaalde volkeren stom vindt maar dat dat geen discriminatie is. Het werd pas leuk toen Wilders een tweet van eigen hand moest analyseren. De journalist legde hem de volgende parel voor: 'Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.'

Wilders mocht erop reageren. 'Ik vind dat nog altijd een van mijn betere tweets', zei hij. Dat vind ik opmerkelijk. Deze tweet staat hoog op Wilders' eigen ranglijst. Hoe onleesbaar en raar zijn de tweets die hij zelf minder goed vindt dan wel niet?

De journalist vraagt verder: 'Mij viel uw woordkeuze op: rambam. Lang over nagedacht?' Wilders: 'Helemaal niet. Ik heb het eerder gebruikt, een jaar of zes geleden bij de Algemene Beschouwingen.' De journalist: 'U weet dat dus nog.' En dan zegt Wilders: 'Dat komt omdat ik mij de discussie van destijds nog goed herinner: is het 'de' of toch 'het' rambam?'

Kijk, en dat neemt me voor de man in. Je denkt dat hij met 'de discussie van destijds' bedoelt dat hij weer eens lekker zat te gillen over Marokkanen, maar ze zaten dus met het hele PVV-team in een grammaticale impasse. Met types als Fleur Agema, Dion Graus en zijn beveiligingssquad zat hij zes jaar geleden in een Haagse achterkamer urenlang te bespreken of het nou 'de' of 'het' rambam was. 'Nou Geert, volgens mij is het 'de' rambam.' 'Volgens mij is het 'het'!' 'Gebruik het anders gewoon niet. Straks ga je de mist in.' 'Maar ik wil rambam gebruiken. Het is zo lekker... krachtig!'

'En?' vraagt de Playboy-journalist, was het de of het rambam?

'Het mag allebei,' antwoordt Wilders opgetogen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden