ColumnPieter Waterdrinker

De gouden tip aan de horeca: open zodra dat kan restaurant Oud & Nieuw

Pieter Waterdrinker column Beeld de Volkskrant
Pieter Waterdrinker columnBeeld de Volkskrant
Pieter Waterdrinker

Nu de laatste uren van het jaar verglijden geef ik een gouden tip aan de wellicht zwaarst getroffen sector van de coronatragedie: de horeca. De tip: open zodra dat kan restaurant Oud & Nieuw.

Jarenlang zat aan de Fontanka in ­Sint-Petersburg club Purga (‘Sneeuwstorm’) waar ­iedere dag op beproefde wijze Oudejaarsavond werd gevierd: met Oliviersalade en canapés met rode kaviaar en steur, overspoeld met wodka en met fonteinen zoete of droge bubbeltjeswijn.

Als op een avond in juni onder de nog lichte hemel van een witte nacht de rondvaartboten voorbijdreven, of als een gure oktoberwind over het water joeg, maakten de gasten in Purga zich op voor het nieuwe jaar. De entourage was meesterlijk. De spanning werd bij de gasten door het personeel langzaam opgevoerd. In een baaierd van glitterguirlandes, kerstbomen, sterretjes en luidkeels meegezongen Sovjetschlagers. De krappe wc’s waren tegen elven volledig genderneutraal. Holen van dronken gelegenheidslust. Er werd gehandeld in marcheerpoeder.

Als om half twaalf de geflambeerde ijstaart binnen werd gedragen, gloeiden de donkergroene Sovjet-tv’s aan de muur op. Poetin was al lang aan de macht, maar de gasten volgden met vrolijke toewijding de nieuwjaarstoespraken van Sovjetleiders Leonid Brezjnev en Michail Gorbatsjov, gevolgd door geknal van confettibommen, waarna iedereen elkaar om de hals viel, uitroepend: ‘S novim godom! Gelukkig nieuwjaar!’ De zaak was jarenlang afgeladen.

Culinair zal restaurant Oud & Nieuw het moeten doen met oliebollen en andere nationale delicatessen. Over de wc’s gaat het hoofdstedelijke stadsbestuur, want de zaak komt natuurlijk in hartje Amsterdam. Het lot van de betaalde seks op de Wallen is bezegeld. Daar helpt geen moedertjelief aan. Met even grote zekerheid zal de provinciale feestvierdersstroom in de post-pandemietijd aanzwellen. Een paar Nutella-holen eruit, Oud & Nieuw erin. Welk protest tegen het heengaan van de onverbiddelijke tijd is aanlokkelijker dan dagelijks de mogelijkheid te hebben het oude jaar af te kunnen sluiten?

Wanneer de grachten gonzen van de zomertoeristen, zullen achter de gesloten fluwelen gordijnen van Oud & Nieuw videobanden snorren met hoogtepunten van oudejaarsconferences van Wim Kan, Youp van ’t Hek, Erik van Muiswinkel en Claudia de Breij.

Anders dan de Russen ontberen wij de traditie van de Oudejaarsrede. Maar met de kersttoespraken van Juliana of Beatrix kan het management lang vooruit. Of zullen we de tent toch maar (wat moderner) Twice noemen? You only live twice, one life for yourself, and one for your dreams. Een goed voornemen voor het komende nieuwe jaar. Voor élk nieuw jaar trouwens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden