'De GGD handelt niet in seksspeeltjes'

In de Volkskrant (Economie, 12 september) verscheen het artikel 'Misschien wil klant van GGD een seksspeeltje'. Hierin wordt door de directeur van Christine le Duc de suggestie gewekt dat de GGD Gelderland-Zuid een samenwerkingsverband aangaat met Christine le Duc om seksspeeltjes aan de man/vrouw te brengen.

Dit is onzin: de GGD handelt niet in seksspeeltjes. Wat we wél doen is scherp zijn op trends in de huidige maatschappij: seksspeeltjes worden steeds meer gebruikt en kunnen bij onhygiënisch gebruik een bron van soa-overdracht zijn. Waar kom je beter te weten wat er op de markt is, wat er wordt gebruikt en welke risico's daaraan kleven, dan bij de retailer? Vandaar dat onze medewerkers bij Christine le Duc tegen betaling een scholingsavond volgden.

Wij gaan Christine le Duc niet proberen aan klanten te helpen, maar als Christine le Duc andersom klanten naar ons wil doorverwijzen, dan is dat prima. Heel goed zelfs, dat het bedrijf hierin verantwoordelijkheid neemt. Het aantal soa's stijgt namelijk nog steeds. Jaarlijks komen ruim 133 duizend mensen uit de risicogroep bij de centra Seksuele Gezondheid van de GGD langs voor een soa-test. Bij 15 procent van hen worden één of meer soa's gevonden. Dat zijn bijna twintigduizend infecties, deels ook overgebracht door onverantwoord gebruik van seksspeeltjes. Vooral onder jongeren zien we een toename van chlamydia-infecties. Met alle gevolgen van dien, zoals blijvende onvruchtbaarheid. We doen als GGD ons best deze groep te behoeden voor nare kwalen.

Maar dat is iets anders dan dat publieke dienstverlening en commercie door elkaar heen lopen.

Jenny Manders, Nijmegen
(GGD Gelderland-Zuid)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden