De gewone burger wordt homeopathisch vermengd met bivakmutsen en piemelroepers

Dat cultuurmarxisme, heette dat twee jaar geleden niet anders?

null Beeld
Beeld

Tussen al het natuur- en ander geweld deze week, Irma, Birma, was er vooral Buma. Sybrand mocht dit jaar de H.J. Schoo lezing houden en de CDA-voorman had bedacht het maar eens op een gedachtenexperiment te gooien: 'Als we het perspectief nou eens omdraaien. Als we die boze burger nou eens de gewone burger noemen...' Die boze burger was, zo wou hij maar zeggen, zo'n kwaaie nog niet. Verwaarloosd door de elite. 'Verweesd achtergebleven' zelfs. 'Alsof die elite er met hun vrijheid en gelijkheid vandoor ging en ze overdroeg aan de nieuwkomers. All animals are equal but some animals are more equal than others. Zo voelde dat voor die gewone Nederlanders. In die gewone wijken.' Althans, die waar ze Animal Farm op het al even gewone nachtkastje hadden liggen. Slachtoffer van verwarrende tijden, dat waren ze.

Ook de Betrouwbare Mannetjes waren verward. Al dagen probeerden we kaas te maken van het 'cultuurmarxisme'. Een term die tot voor kort alleen te vinden was in de stijve rechterarm van het internet, maar nu was doorgedrongen tot mainstreammedia als NRC Handelsblad en het toch niet veel minder elitaire Buitenhof. Daar mocht Sid Lukkassen, een soortement van LOI-intellectueel met name-dropping neurose, oreren over de tot in de puntjes georkestreerde beweging die er al decennia op uit is om het Westen cultureel te onderwerpen aan het marxistisch gelijkheidsideaal. Omdat het politiek en economisch nooit bereikt zou worden, zo hoorden we, werd de westerse cultuur aangevallen door feministen, journalisten, anti-racisten, en nog wat andere mensen die het niet met Sid eens zijn. Met een beetje goede wil bleek je er zelfs het kennelijk zieltogende seksleven van de Hollandse trucker aan te kunnen wijten. Of zoiets. En ergens tussen Lukkassens betoog over een oud-GroenLinkser die homo was, maar eigenlijk pedo, of andersom, en een eervolle vermelding voor Pascal Bruckner (of wat dacht je van Jonathan Spencer) raakten we de draad definitief kwijt.

Allemaal prima natuurlijk, maar ondertussen blijft onze pokdalige alt-rightjeugd verweesd achter. Moest die nou oppassen voor 'homeopatische vermenging', waarvoor Thierry Baudet waarschuwt, of 'integreren onder de lakens' zoals zijn meer ervaren mederechercheur Hiddema voorstelde? En waarom beklaagde een Friese patriciër wiens partij doorlopend aan de macht is geweest zich namens de boze maar o zo gewone Nederlander over de elite? Hadden we het hier trouwens over de dikke dikke BMW-mevrouw en het piemelkoor in Geldermalsen? Of geldt het ook voor de racistische ninja's die op het dak van een islamitische basisschool waren geklommen? Of het tuig dat de voordeur van Baudet besmeurde? En dat cultuurmarxisme, heette dat twee jaar terug niet nog gewoon oikofobie? En waarom presenteerde Janny van Heel Holland Bakt ineens De Wereld Draait Door?

Uitgeput besloten we het omgedraaide perspectief van Buma nog maar eens om te draaien. En het voor één keer niet te bekijken vanuit de boze burger. Maar vanuit de gigantische groep die niet tot het zwikje oververhitte twitteraars behoort waar de volledige opiniemolen zo onderhand op is gestoeld. Vanuit de nieuwkomers. Of de mensen die 'ja, wel goed met jou?' zeggen als je vraagt hoe het gaat. Zij die daadwerkelijk niet gehoord worden: de oorspronkelijke gewone burgers. Door het 'boos is gewoon' worden zij langzaamaan homeopatisch vermengd met bivakmutsen en piemelroepers. En nu komt het: dat is dus precies waar ze op uit zijn, de Hiddema's, de Baudets, de Van Haersma Buma's. Eén groot electoraal leger van boze burgers. En dat dat dan gewoon is. Niet dat er iemand naar ons gaat luisteren verder. Wij zijn niet gewoon. Hooguit teleurgesteld.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening: Giro 5125.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Volg de Betrouwbare Mannetjes (Melle Runderkamp en Simon Hendriksen) ook op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden