De bewuste digibete burger Olaf Tempelman

De gevolgen van een revolutie laten zich lastig waarnemen als je er middenin zit

Aan welke kwaal ik het dank, weet ik niet, maar zorgverzekeraars bedelven mij onder zo veel mails dat ik ze alleen nog open als ze prikkelende titels hebben. Zilveren Kruis krijgt van mij een gouden prikkelmedaille voor ‘Nederlanders vaak te moe om gezonder te leven’. Ik onderbrak alles waar ik mee bezig was en schrok even flink: een derde van de Nederlanders blijkt te moe om te ontspannen, bijna de helft te afgepeigerd om te bewegen. Misschien nog erger: bijna een kwart geeft zichzelf voor ‘gezond leven’ een onvoldoende. Nu vinden inwoners van calvinistische landen vaak dat ze tekortschieten. Zou je Grieken met calvinisme injecteren, dan zou volgens mij wel 65 procent zichzelf ongezond vinden. Bij Russen kom ik gecorrigeerd voor calvinisme uit op 90 procent.

Nadere bestudering van dat ‘te moe’-onderzoek leerde dat behalve moeheid ook stress en tijdgebrek Nederlanders parten spelen. Even vroeg ik me af hoe dat kan in een land waar werkweken tot de kortste van Europa behoren en gezinnen van tien na 1960 uitstierven. Net toen ik bedacht dat iemand als Inspector Morse de vampier moet opsporen die de tijd en energie van Nederlanders wegzuigt, hoorde ik een rotding bliepen. Dat deed dat rotding niet voor niets: als enige in de Whatsappgroep van het voetbalteam van mijn dochter had ik niet laten weten wanneer ik de fruithapjesdienst kon draaien. Toen besefte ik dat veel landgenoten in dertig Whatsapp-groepen zitten, en ook nog instagrammen en twitteren.

 Ik zeg niet dat Zilveren Kruis smeergeld heeft gekregen van Samsung om het woord ‘smartphone’ uit dat ‘Te moe’-onderzoek te houden – als je weinig online bent, geloof je niet complotten. Waarschijnlijk laten de gevolgen van een revolutie zich lastig waarnemen als je er middenin zit. Maar ik besloot de grote energievampier van onze tijd in te rekenen en de arrestatiefoto naar Zilveren Kruis te mailen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden