RecensieHaenen brengt vreugde!

De geslaagde ‘vreugde-avond’ van Paul Haenen is uiteindelijk heel persoonlijk ★★★★☆

Haenen beschikt nog over een bewonderenswaardige souplesse en tekstvastheid.

Hein Janssen
Paul Haenen Beeld Mark van Vliet
Paul HaenenBeeld Mark van Vliet

Moet het persoonlijk worden of algemeen? Die vraag stelt Paul Haenen zichzelf aan het begin van zijn nieuwe voorstelling Haenen brengt vreugde!. Het leidt tot een ijzersterk begin van zijn conference waarmee hij na een aantal jaren afwezigheid weer terug is met een theatertournee door het land. Op vileine wijze veegt hij de vloer aan met al die cabaretiers die met hun programma’s hoogstpersoonlijke onderwerpen als depressies, ziekten, drugsgebruik, drankzucht en scheidingen met hun publiek delen. En over de hang van Bekende Nederlanders hun leed eerder uit te venten aan de talkshowtafels van Pauw of Jinek dan te praten met hun eigen familie. Daarom besluit Haenen het zelf maar algemeen te houden.

Met een bruggetje via Wim Sonneveld en Frank Sinatra, twee door hem bewonderde artiesten, wordt zijn show uiteindelijk toch behoorlijk persoonlijk. Maar ook licht van toon: bijna blijmoedig vertelt hij over zijn hartproblemen en ziekenhuisopname. Met de zaal deelt hij fragmenten van zijn dagboeken die hij als tiener al bijhield: schrijnende maar nooit zeurderige notities over een sombere jeugd – moeder met straatvrees, afwezige vader, ontluikende homoseksuele gevoelens.

Beproefd maar altijd leuk is de wijze waarop hij een aantal krantenberichten doorneemt: van grote zaken als de maximumsnelheid tot klein leed als een verstopte rookmelder. Hoewel hij het zelf geen typetjes noemt – ze zijn eerder karakters, zegt hij - komen ten slotte ook Bert (van Sesamstraat), Margreet Dolman en dominee Gremdaat langs.

Met bewonderenswaardige souplesse en tekstvastheid laveert Haenen door zijn vreugde-avond, uitmondend in een persoonlijk demasqué. Na afloop is de wereld niet veranderd, maar het gemoed behoorlijk opgefleurd. In het algemeen gesproken.

Haenen brengt vreugde!

Theater

★★★★☆

Van en door Paul Haenen, regie Mike Staring.

16/11, Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden. Tournee t/m 30/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden