VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Berkel en Rodenrijs

De gemeentedichter van Lansingerland en de superbesmettelijke virusmutant

null Beeld
Margriet Oostveen

De gemeentedichter van het door de besmettelijke Britse coronamutant geplaagde Lansingerland ziet eruit zoals je dat hoopt, van een dichter. Het haar in een soepel geboetseerde vetkuif, de bakkebaarden scherp tegen de kaken. En wat zien we daar voor tatoeage op vier vingers van zijn linkerhand?

P O E T

Juist. Dan lul je niet meer.

Mark Boninsegna, gemeentedichter van Smallingerland.   Beeld Margriet Oostveen
Mark Boninsegna, gemeentedichter van Smallingerland.Beeld Margriet Oostveen

Mark Boninsegna is in Berkel en Rodenrijs geboren als Mark van den Bulk, zoon van een tuinder, maar hij heeft bij zijn huwelijk de naam van zijn half-Italiaanse vrouw Nadia aangenomen. Dat was haar voorwaarde en het is ook leuk omdat zij met zoon Tony nu de enige Boninsegna’s in Nederland zijn. Nadia komt ook uit het dorp, zij is de dochter van een kantinejuffrouw en een lasser. Hij noemt haar nog steeds zijn meissie. Inmiddels wonen dichter, vrouw en zoon nogal prozaïsch tegenover het nieuwe winkelcentrum van Berkel Rodenrijs: een van de dorpen waar alle inwoners nu is gevraagd een coronatest te doen, om te zien hoe de Britse mutant zich verspreidt.

Lansingerland is zo’n bedachte fusiegemeentenaam waarvan behalve de mensen die er wonen zelden iemand weet waar het ligt. Tot je de namen hoort van de dorpen die erbij horen en die gewoon nog op de plaatsnaamborden staan: Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek, waar de Britse variant is ontdekt, bij een corona-uitbraak op de katholieke basisschool Willibrord.

Lansingerland klink als een onschuldige plaats voor een superbesmettelijk virus: gewoon een dorp, ergens. Maar rijdend over de Noordeindseweg naar Berkel en Rodenrijs zie je meteen hoe ernstig dit is: de skyline van Rotterdam ligt recht in beeld. En ook vlakbij, iets naar rechts, ligt Den Haag. En Delft. Berkel en Rodenrijs is de laatste jaren enorm gegroeid en oogt inmiddels als een grote vinexlocatie. Ruim de helft van de bijna 63 duizend inwoners van Lansingerland woont nu hier, veel mensen die in Den Haag en Rotterdam werken. Er rijdt hier een metrolijn tussen de twee steden: halte Rodenrijs.

‘Straks wordt dit hele dorp misschien nog van de buitenwereld afgesloten’, zegt de gemeentedichter. En Nadia belde haar baas: wilde hij haar nog wel zien, qua besmettingsgevaar? Zij werkt in een kinderdagverblijf in Rotterdam. Normaal vier dagen, in de lockdown twee, want zoveel ouders blijven hun kinderen nog brengen. Kom maar gewoon hoor, zei haar baas.

‘Hier is het toevallig bekend geworden, maar ik denk toch wel dat die Britse variant al in heel Nederland zit’, zegt de gemeentedichter.

‘Maar wij zijn nu het lepradorp’, zegt Nadia.

De gemeentedichter heeft een schrijfkantoortje bij het station van Rotterdam, voor het juiste schrijfgevoel. Hij is een dichter uit de Rotterdamse School: geen woord te veel. De stijl van Hans ‘Wollt Ihr die totale Poesie’ Sleutelaar en natuurlijk Jules Deelder.

Wollt Ihr die totale Poesie? Beeld Margriet Oostveen
Wollt Ihr die totale Poesie?Beeld Margriet Oostveen

Dit jaar komen twee nieuwe bundels van hem uit, waarvan een complete over Feyenoord getiteld 6 motherfucking 2.

(Ik: ‘Was dat die wedstrijd die ze heel erg verloren?’

Hij: ‘Nee, ze wonnen met 6-2 van Ajax.’)

De directeur van Feyenoord woont ook in het dorp, en een paar voetballers van de club, die moeten zich nu ook laten testen. Of beter gezegd: mogen, want het blijft vrijwillig, en daar heeft de gemeentedichter toch wat zorgen over. ‘De mensen die zich toch al aan de regels houden laten zich testen, en de mensen die daar al geen zin in hadden doen dat misschien niet.’

Nadia: ‘Dus wat wéét je nou precies na zo’n onderzoek?’

Goede vraag.

Etalage van optiek 'de Schepper'. Beeld Margriet Oostveen
Etalage van optiek 'de Schepper'.Beeld Margriet Oostveen

Berkel en Rodenrijs heeft een brillenwinkel die ‘de Schepper’ heet en maar liefst acht kerken, van katholiek tot diverse smaken protestant. De gemeentedichter is 44 jaar en ook hij voetbalde hier nog bij de katholieke club en had alleen katholieke vriendjes. Zijn gedichten voor de gemeente verschijnen nu voor iedereen in het huis-aan-huisblad De Heraut en op de website van de gemeente, dat is toch vooruitgang. Zoals Het komt goed, dat hij tijdens de vorige lockdown in maart maakte:

alsof de engste film moet uitgevonden

schudden onze handen

denkbeeldig

En vorige maand schreef hij nog, in zijn coronagedicht Een nieuw begin:

aan het onzichtbare

kun je weinig doen

dan voelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden