Opinie Commentaar

De gele hesjes lieten zien hoe moeilijk het is Frankrijk te veranderen

Ook Macron buigt voor de straat, koopt sociale vrede en schuift structurele problemen op de lange baan. 

De Franse president Macron. Beeld REUTERS

De toespraak waarin Emmanuel Macron maandag concessies deed aan de gele hesjes was een dubbel psychodrama. Allereerst voor de president zelf, die aangeslagen en vermoeid oogde. Een maand geleden regeerde hij nog als een alleenheerser met ambitieuze plannen. Een paar dagen van heftig geweld, een golf van paniek in het Elysée, en zijn presidentschap lijkt alweer voorbij.

Macron sprak een mea culpa uit voor zijn arrogante houding. Daarnaast kondigde hij een substantieel pakket aan maatregelen voor de laagst betaalden aan. Daarmee heeft de president zeker geluisterd naar het protest. Veel gele hesjes vonden het niet genoeg en de radicaalste actievoerders zullen het nooit genoeg vinden. Zij willen dat Macron aftreedt, een onrealistische en ondemocratische eis. De straat mag nooit een gekozen politicus verjagen. Het protest zal doorgaan, maar de kans is groot dat het langzaam verloopt, zeker nu de kerstvakantie in aantocht is. De revolutie van Mei ’68 eindigde ook met een lang Pinksterweekend.

Eerlijker verdeling

Ten tweede is de knieval van Macron een psychodrama voor Frankrijk zelf, het land dat somber en ontevreden is, maar toch niet wil veranderen. Ondanks al zijn ambities zal Macron een gewone Franse president blijken, net als zijn voorgangers Chirac, Sarkozy en Hollande. Een politicus die buigt voor de straat, sociale vrede koopt en structurele problemen op de lange baan schuift. Het resultaat is lage economische groei en een werkloosheid van 9 procent in een periode van hoogconjunctuur.

Natuurlijk hebben de gele hesjes een belangrijke boodschap uitgezonden aan alle politieke leiders in de westerse wereld. Gewone burgers profiteren te weinig van de economische groei. Die komt vooral terecht bij het bedrijfsleven en de superrijken. Een eerlijker verdeling is dringend gewenst, maar het is een moeilijke opgave die tijd zal kosten. Voorlopig zal een land moeten presteren in een wereld en een markteconomie zoals die nu bestaan.

Macrons terugtocht betekent dat Frankrijk blijft doormodderen zoals het de afgelopen twintig jaar heeft gedaan. Hij was hoogmoedig en heeft grote fouten gemaakt. Maar de gele hesjes hebben ook laten zien hoe moeilijk het is om Frankrijk te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden