Commentaar

De gedeeltelijke prikstop voedt een angst die juist moet worden weggenomen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De groepsimmuniteit waar het kabinet eerst z’n hoop op vestigde, tekent zich alsnog af.

Ook in Groot-Brittannië zijn in enkele gevallen bijwerkingen geconstateerd van het AstraZeneca-vaccin. Toch zijn de Britten, die in het algemeen niet van lichtzinnigheid kunnen worden beticht, opgewekt doorgegaan met het toedienen van dit middel. Op elke locatie die daarvoor in aanmerking komt.

In Nederland (en andere landen) daarentegen, is de toediening van het AstraZeneca-vaccin eerst stilgelegd in afwachting van nader onderzoek, en zijn vervolgens de 60-minners (voorlopig) van toediening uitgezonderd. De Gezondheidsraad juicht dit besluit toe, maar medisch ethicus (en lid van de Eerste Kamer) Annelien Bredenoord had er in de Volkskrant van donderdag geen goed woord voor over. Het risico op bijwerkingen is zoveel kleiner dan het risico van besmetting door covid-19, dat de overheid met deze gedeeltelijke prikstop wellicht meer schade heeft aangericht dan voorkomen. Niet alleen is met deze ingreep het vaccinatietempo verder vertraagd, ze voedt mogelijk ook de argwaan tegen élk vaccin – en daarmee de onwil van sommigen om zich te laten vaccineren.

Overigens zijn de gevolgen van de gedeeltelijke prikstop minder ingrijpend dan de prikpauze van enkele weken geleden. De vaccinatie van de groep 60- tot 64-jarigen met het AstraZeneca-vaccin wordt volgens plan voortgezet. Voor andere leeftijdsgroepen komen andere vaccins in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. Daarnaast zijn inmiddels zoveel mensen met het virus in aanraking gekomen, dat de groepsimmuniteit waar het kabinet in eerste instantie zijn hoop op had gevestigd, zich nu alsnog lijkt af te tekenen. Inmiddels zouden zo’n 6 miljoen mensen in Nederland niet of minder gevoelig zijn voor het virus.

En zo doet de, ogenschijnlijk, paradoxale situatie zich voor dat het kabinet zinspeelt op de intrekking van coronamaatregelen terwijl de belasting van de ziekenhuizen nog groeit. Deze versoepeling (gesteld dat die volgende week inderdaad wordt aangekondigd) kan op twee manieren worden geïnterpreteerd: als een tegemoetkoming aan de ontmoedigde burgers, die de coronaregels hoe dan ook steeds vaker aan hun laars lappen. Of als een blijk van gefundeerd vertrouwen dat de piek van de derde golf is bereikt, en dat de ziekenhuisbezetting spoedig zal gaan afnemen. Hopelijk heeft de laatste overweging zwaarder gewogen dan de eerste.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden