Commentaar

'De gebrekkige vrouwelijke ambitie is een vaak gebruikte mythe'

Als het bedrijfsleven de carrièrekansen van vrouwen niet snel verbetert, moet er maar een quotum komen, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant. 'Bij veel vrouwen raakt het geduld op.'

Xander van Uffelen
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld anp

Werkgeversvoorman Hans de Boer bewees zichzelf een slechte dienst door afgelopen week het tekort aan topvrouwen in het bedrijfsleven te ridiculiseren. De baas van VNO/NCW ontkende het probleem, haalde de biologische verschillen tussen man en vrouw erbij als hoofdverklaring, wilde eerst weer uitgebreid onderzoek doen naar de feiten, en predikte vooral geduld. Gevreesd moet worden dat een deel van De Boers achterban er stiekem zo over denkt: op termijn, vooral als vrouwen eens meer ambitie tonen, komt het vanzelf goed.

Bij veel vrouwen raakt echter het geduld op. Al sinds de jaren negentig wordt met voornemens, convenanten, ambassadeursnetwerken, een charter en een wet met streefcijfers gepoogd de opmars van vrouwen in het bedrijfsleven te bevorderen. Ondanks deze inspanningen wordt nog altijd minder dan 10 procent van de directiefuncties door vrouwen bezet, waar 30 procent het doel is.

De gebrekkige vrouwelijke ambitie is een vaak gebruikte mythe. Uiteraard zijn er grote groepen die tevreden zijn met hun deeltijdbaan, de zorg voor hun kinderen op zich nemen, en niet talen naar promotie. Maar juist die kleinere groep vrouwen die wel hoger op wil, wordt te vaak hierop afgerekend. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen met dezelfde achtergrond, opleiding en ambitie als mannen een veel kleinere kans hebben op promotie.

Werkbare alternatieven
Bij onrecht, of het nu milieuvervuiling of discriminatie betreft, ligt er een taak voor de overheid om in te grijpen. Een wettelijk quotum voor topvrouwen heeft evidente nadelen. Het grijpt in op de vrijheid van ondernemers en kan topvrouwen in een kwaad daglicht zetten. Maar zoals minister Jet Bussemaker al opmerkte: waar geen wil is, is een wet.

De voorstanders van vrijwillige streefcijfers kunnen nu nog hun goede wil tonen en moeten snel met werkbare alternatieven komen. Het bedrijfsleven moet structurele maatregelen nemen om de promotiekansen van ambitieuze vrouwen te verbeteren. Politici kunnen ideeën aandragen voor andere, minder vergaande wettelijke maatregelen. En topbestuurders (inclusief Hans de Boer) moeten vooral uitstralen dat het tekort aan topvrouwen ook hun probleem is.

Xander van Uffelen
is chef economie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden