OPINIEFeiten voor bij de borrel

De flexitariër eet nog graag z’n bal gehakt

Vleesvervangers zijn overal te krijgen, steeds meer mensen zeggen minder vlees te eten, en toch gaat er elke dag nog gemiddeld 208 gram vlees per Nederlander doorheen.

Joris Tieleman en Serena Frijters
null Beeld Thijs Balder
Beeld Thijs Balder

Elke snackbar en hamburgerzaak verkoopt vegaburgers, en de koeling met nepworstjes knaagt steeds meer schapruimte af van de rekken echt vlees. Liggen er binnenkort alleen nog maar soja-spareribs op de barbecue?

In 2010 waren vegetariërs en veganisten nog exoten. De RIVM-voedselconsumptiepeiling bracht ze onder in dezelfde categorie als macrobioten en antroposofen, samen goed voor 1,1 procent van de bevolking. Inmiddels eet één op de twintig Nederlanders geen vlees meer. Bijna de helft van de Nederlanders noemt zich ‘flexitariër’, of het iets minder gekunstelde vleesverminderaar. Deze groep steeg van 14 procent van de vleeseters in 2011 naar 43 procent in 2019.

Toch is het de vraag of dit een verschuiving in vleesconsumptie is, of vooral in zelfbeeld en mores. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het belangrijk om minder vlees te eten. Maar van de flexitariërs eet bijna een kwart minstens vijf dagen in de week vlees, en sommigen zelfs elke dag. Mogelijk laten zij de tweede gehaktbal liggen, of consumeren vooral tussen de maaltijden door vleesvrij?

We eten met z’n allen niet veel minder vlees dan voordat we het woord ‘flexitariër’ hadden uitgevonden. Per Nederlander ging er in 2017 ongeveer 76 kilo doorheen, volgens Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), dat is ongeveer ons eigen gemiddelde lichaamsgewicht. Of elke dag 208 gram. In 2010 was het gemiddelde 78 kilo. Dit is het ‘karkasgewicht’, inclusief been, vet en zwoerd, de delen die de meeste mensen laten liggen. Ongeveer de helft eten we echt op.

In de VS wonen de grootste carnivoren, zij eten 124 kilo per persoon per jaar. Het meest vegetarische land ter wereld blijft India. Daar wordt al zestig jaar lang zo’n 4 kilo vlees per persoon per jaar gegeten. Het gemiddelde wereldwijd is 43 kilo. Ondanks de vega-hipsters eten we hier dus nog bijna twee keer zo veel vlees als de gemiddelde wereldburger.

null Beeld Thijs Balder
Beeld Thijs Balder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden