ingezonden brieven

De flex-contracten zullen niet meer nodig zijn om de loonslavernij in stand te houden

De ingezonden lezersbrieven van maandag 21 juni.

Eengezinswoningen en appartementen in aanbouw in de wijk Poortwijk, behorend tot Utrecht Leidsche Rijn.   Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Eengezinswoningen en appartementen in aanbouw in de wijk Poortwijk, behorend tot Utrecht Leidsche Rijn.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Het is geen overdrijving om te stellen dat de huizenmarkt een drama is voor iedereen die een huis wil kopen. Het kabinet zegt veel maar doet niets: ‘De markt moet zijn werk doen’.

Daarmee vergeten we gemakshalve dat er al heel veel wetten en regels bestaan die de huizenmarkt enorm beïnvloeden, onder andere op het gebied van belastingen, milieu, ruimtelijke ordening en bouwvoorschriften. Het marktdenken is dus een schijnvertoning, en dat roept de vraag op: wie heeft er belang bij de huidige situatie, afgezien van de verkopers?

Recent kwamen de werkgevers gunstig in het nieuws met een sociaal akkoord gericht op het terugdringen van flexwerken in combinatie met soepeler ontslagrecht.

Heel veel mensen die nu een huis kopen steken hun hoofd in een strop. Het is zeer waarschijnlijk dat de waarde van de woning zal dalen en/of de rente zal stijgen. Een groot – en groeiend – aantal mensen komt daarmee op termijn in zware financiële problemen.

Hiermee wordt een nieuw contingent (vaak jonge) werknemers gevormd dat maar één zorg heeft: behoud van betaalde arbeid. Deze werknemers zullen daarom uit lijfsbehoud uiterst flexibel en meegaand zijn.

De flex-contracten zullen niet meer nodig zijn om de loonslavernij in stand te houden.

Aart den Hoed, Rotterdam

Vso

Als eindexamenleerling van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) heb je, net als leerlingen van het regulier onderwijs, in mei je examens gemaakt. Helaas voor jou weinig extra kansen of vakantie. Jij gaat nog acht weken naar school om je voor te bereiden op de mondelinge examens eind juli. Op de laatste examendag hoor je of je geslaagd bent. De herexamens zijn in augustus en september; met wat extra pech begin je met een achterstand op het mbo.

Geen Programma voor Toetsing en Afsluiting (pta’s), maar slechts twee piekmomenten bepalen de eindnorm, wat een enorme prestatiedruk en in combinatie met een te lange spanningsboog, een ongehoorde uitputtingsslag teweeg brengt. Waarom moet dit op deze manier?

De discussie over stigmatisering van vso-leerlingen die examens doen, zoals Ingeborg Hogebrug aankaart in een ingezonden brief zou niet jaarlijks gevoerd moeten worden door een aantal ouders die er toevallig mee te maken krijgen.

Deze discussie zou gevoerd én met spoed opgelost moeten worden door de politiek, het ministerie van Onderwijs, de kinderombudsvrouw, het vso en onderwijskoepels. Het huidige systeem faalt en dient zo veranderd te worden dat de vso-leerling net zoveel recht wordt gedaan als leerlingen van het regulier onderwijs.

Elles Strijbos en Jeanne Verberne, Horn, Helmond

Mythe

Dat Willem Vissers nog in de mythe van de aanvallende Nederlandse voetbalschool gelooft, met het totaalvoetbal uit begin jaren zeventig altijd in gedachten, is nog tot daaraantoe. Je kunt het hem en zijn generatie van voetbaljournalisten ook niet kwalijk nemen. Maar is het nodig om wedstrijdverslagen vol te stoppen met metaforen om het spel van het Nederlands elftal vol van ergernis te beschrijven?

Dieptepunt was in het verslag van Nederland-Oostenrijk de vergelijking met een naar school gaand kind dat met hard werken een zes voor een proefwerk haalt (Sport, 18 juni) . Vissers kwalificeert dat dan als ‘armetierig’ in plaats van een groot compliment te geven, omdat het kind het maximale heeft gehaald uit het beschikbare talent.

Precies wat Frank de Boer en zijn spelers proberen, voetballen naar de mogelijkheden en om te winnen. En niet om te voldoen aan de dromen van een journalist met een geromantiseerde herinnering aan veel talentvollere elftallen uit een ver verleden.

Ernest Verhees, Nijmegen

Feedback

In het artikel van Yasmine Esser over feedback staat dat je moet proberen om feedback te zien als een mogelijkheid om te groeien. Toen ik nog werkte, kreeg ik ook veel feedback: kan niet schrijven, niet aardig, wel perfectionistisch, de rest ben ik vergeten. Of ik ervan gegroeid ben, dat weet ik niet.

Een ding heb ik er wel van geleerd: vraag je altijd af of die feedback wel feedback is. Het zou zomaar zelfpromotie kunnen zijn, of pestgedrag, of concurrentie. Het was een beetje naïef van mij om zo veel na te denken over wat er gezegd werd en niet over het waarom.

Marja Vissers, Geldrop

Toeslagenaffaire

Graag ophouden met het gebruik van het woord toeslagenaffaire. Het is een toeslagenschandaal. Dank u.

José Krieger, Oosterwolde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden