ColumnBert Wagendorp

De fakevirologen die zich coronatsaar wanen zijn niet langer te harden

null Beeld

Premier Mark Rutte vatte dinsdag in de coronaconferentie nog even handzaam samen wat we al wisten: de basisscholen gaan weer open (onder strikte voorwaarden), winkels krijgen een ‘click and collect’-systeem (ook onder strikte voorwaarden) en eind deze week volgt een besluit over het einde van de avondklok op 10 februari (ik vermoed eveneens onder strikte voorwaarden). Bovendien is er een update van Hugo de Jonges Routekaart, die onder strikte voorwaarden zal worden doorgevoerd. Meer geüpdate Routekaarten zullen volgen, kondigde De Jonge alvast aan.

Het is zaak een en ander op een handige thuis-routekaart op de koelkast te plakken, anders raak je het spoor bijster. Dus: hou er rekening mee dat je met één besmetting in de klas van je kind weer huisonderwijs moet geven, plan je niet-essentiële inkopen als een militaire operatie (denk aan de verplichte vier uur tussen het bestellen en ophalen), bestudeer de Routekaart om de moed erin te houden, maar hoed je voor te veel optimisme. Naar de kapper kan op z’n vroegst pas na 2 maart – als je kapper dan tenminste nog bestaat.

De Jonge en Rutte beloofden dat ‘de laatste fout nog niet is gemaakt’, wat een jammerlijk vooruitzicht is, maar wat wel van realisme getuigde. Het kabinet zal de fouten ruiterlijk toegeven en herstellen. Dat is sportief.

Hoewel daar in de aangekondigde maatregelen nog weinig van bleek, hadden zowel Rutte als De Jonge in elk geval aandacht voor de crises naast de zorgcrisis: de economische en de sociaal-maatschappelijke. Als optimist maakte ik daaruit op dat er iets aan het schuiven is. Je zult uit de mond van het kabinet het woord ‘buitenproportioneel’ niet snel horen, maar er wordt kennelijk geluisterd naar mensen die dat wél vinden. De Jonge erkende met zoveel woorden dat sprake is van ‘lijden aan de maatregelen tégen het virus’ : dat was winst.

De Routekaart had ook simpeler gekund: eerst gericht vaccineren, dan nog meer vaccineren en uiteindelijk iedereen vaccineren. Alleen zijn er te weinig vaccins om die route versneld in gang te zetten. Deze week wordt een kwart miljoen mensen ingeënt. Dat is best veel, maar tegelijkertijd veel te weinig.

Daarom was het bericht over de Russische variant van het coronavaccin, Spoetnik V, hoopgevend. De Russen zijn de afgelopen maanden met veel wantrouwen bejegend, maar ziedaar: opeens hebben ze een vaccin in de aanbieding dat zelfs beter schijnt te werken dan de varianten die nu op de markt zijn. In Duitsland wordt serieus nagedacht over aanschaf, uit Frankrijk komen begerige berichten en het medicijnagentschap EMA zal binnenkort met goedkeuring komen. Dus ik stel voor dat De Jonge snel zijn mooiste schoenen aantrekt en afreist naar Moskou. Voor we daar ook weer achter het net vissen.

Mediatycoon Derk Sauer was vorige week al de eerste Nederlander die Spoetnik V in de arm kreeg, een gebeurtenis die hij verheugd meldde op Twitter (‘Hoera. Spoetnik V vaccin zit erin.’) We kunnen voor alle zekerheid nog even checken hoe hij zich voelt en daarna kan de kogel door de kerk.

De hulp inroepen van de Russen zal wel als een zwaktebod worden beschouwd, de vaccins ontwikkelen zich in razend tempo tot wapens in de geopolitieke strijd, maar dat moet dan maar. We moeten even pragmatisch denken en we kunnen de Rus in ruil eventueel van kaas voorzien.

Het moet nu snel afgelopen zijn. Er is namelijk nog een vierde crisis: die van de ondraaglijke democratisering van het coronadebat. Fakevirologen strooien op Twitter en andere podia met hun wezenloze adviesjes en meninkjes. Ik ben democraat in hart en nieren, maar dat elke EHBO’er zich coronatsaar waant en loze theorietjes als goddelijke inzichten met ons meent te moeten delen, is niet veel langer te harden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden