OpiniePensioenstelsel

De Europese Unie, díé is geweldig voor vrouwen

In de Volkskrant van 13 januari staat een jubelbrief van schrijfster Annegreet van Bergen over de goede positie van vrouwen in Nederland. Maar de modernisering van het pensioenstelsel is niet te danken aan de Nederlandse politiek, maar aan de EU.

Een vrouw bekijkt een hip autootje op een beurs voor 50-plussers in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In een artikel van 29 september 1994 in Trouw (‘Toch pensioen voor vrouwen. Europees Hof zet door’) vond ik terug wat ik al wist, namelijk dat we gelijke behandeling van vrouwen door pensioenfondsen te danken hebben aan het Europese Hof van Justitie, dat al in 1976 had bepaald dat pensioenfondsen mannen en vrouwen gelijk moeten behandelen. Maar dat deden de Nederlandse pensioenfondsen niet, daarin gesteund door de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen en de politiek.

Pas toen een aantal Nederlandse vrouwen rechtszaken aanspanden bij het Hof tegen Nederland, veranderde dit. Mevrouw Vroege kreeg van haar werkgever geen toegang tot de pensioenregeling omdat ze in deeltijd werkte; mevrouw Fisscher kreeg dat niet omdat ze getrouwd was.

Dit werd in 1991 gekwalificeerd als verboden discriminatie door het Europese Hof.

De Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen was mordicus tegen de uitspraken van het Europese Hof van 1976. Zij was van mening dat gelijke behandeling de pensioenfondsen financieel aan de rand van de afgrond zou brengen. In 1991, toen de pensioenfondsen gedwongen werden hun discriminerende praktijken op te geven, kregen ze het voor elkaar de terugwerkende kracht voor deelname aan pensioenregelingen door gedupeerde vrouwen tot 5 jaar vóór mei 1990 te beperken, in plaats van tot 1976, wat het Europese Hof had bepaald. De EU, die is pas geweldig voor vrouwen.

Gertrud de Vries, Dordrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden