CommentaarPeter Giesen

De Europese klimaatdoelen zijn haalbaar

Ursula von der Leyen tijdens haar ‘State of the Union’.Beeld EPA

Het is cruciaal dat de lasten van de klimaatplannen van de Europese Commissie eerlijk worden verdeeld.

In een gloedvolle ‘State of the Union’ liet Ursula von der Leyen zien dat zij de tijdgeest aanvoelt. Europese burgers hebben behoefte aan perspectief, aan een vergezicht op een wereld na de coronacrisis. Daarbij toonde de voorzitter van de Europese Commissie zich ambitieus: de CO2-uitstoot in Europa moet in 2030 met 55 procent zijn ­teruggebracht, zodat het continent in 2050 niet meer bijdraagt aan een verdere opwarming van de aarde.

De Europese doelstelling is haalbaar, vooral vanwege de grote economische en technologische potentie van een groene economie. Europa kan in dit opzicht een leidende rol in de wereld gaan spelen.

Een schoon milieu is in het belang van alle Europeanen. Op den duur is niemand gebaat bij verouderde en vervuilende industrieën, slecht geïsoleerde huizen en een oververhitte aarde. Cruciaal is wel dat de lasten van de transitie naar een groene economie eerlijk worden verdeeld tussen landen en binnen landen. Zonder een eerlijke verdeling van de lasten zullen klimaat en milieu gemakkelijk kunnen worden ingelijfd in de cultuurstrijd die de populisten tegen Europa voeren. De Commissie probeert dit terecht te ondervangen met een overgangsfonds voor arme regio’s.

Met haar ambitieuze betoog nam Von der Leyen ook een risico. In Brussel botsen grote woorden en mooie plannen vaak op de nationale belangen van de lidstaten. Toen Von der Leyen in 2019 aantrad als voorzitter van de Europese Commissie, kondigde zij aan een ‘geopolitieke commissie’ te gaan leiden. In haar State of the Union moest ze erkennen dat er nog altijd weinig terechtkomt van een eensgezind en slagvaardig buitenlands beleid.

De Commissie kan plannen ontwikkelen, maar uiteindelijk loopt alle verandering via de natiestaten en hun gekozen leiders. Premier Rutte en zijn ambtgenoten moeten inzien dat samenwerking ook hun nationale belangen dient. Dat gaat doorgaans moeizaam, maar is niet onmogelijk, zoals de instelling van het Europees herstelfonds deze zomer liet zien.

Volgende week dient zich alweer een nieuwe testcase aan: het Europees migratiebeleid. Hopelijk tonen de Europese leiders in deze kwestie evenveel ambitie als Ursula von der Leyen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden