CommentaarPeter Giesen

De Europese Commissie zet stap in goede richting door de vernieuwing van haar digitale beleid

EU bewijst haar bestaansrecht door tanden te laten zien aan economische supermacht Apple.

Margrethe Vestager en Thierry Breton van de Europese Commissie tijdens een conferentie over het digitale beleid in de EU.  Beeld AP
Margrethe Vestager en Thierry Breton van de Europese Commissie tijdens een conferentie over het digitale beleid in de EU.Beeld AP

Apple had begin 2020 een marktwaarde van 1,3 biljoen dollar, meer dan het Bruto Binnenlands Product van Nederland. Techbedrijven liggen onder vuur wegens oneerlijke concurrentie, ontwijken van belastingen, schenden van privacy en verspreiding van desinformatie. Ze zijn echter moeilijk aan te pakken omdat ze zo groot en machtig zijn.

Het is dan ook verheugend dat de Europese Commissie twee nieuwe wetten heeft aangekondigd in een alomvattende vernieuwing van haar digitale beleid, de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA). Tegenover grote economische macht hoort stevige politieke macht te staan. En tegenover grote en grensoverschrijdende bedrijven is een grote en grensoverschrijdende politieke institutie nodig. Hierin ligt bij uitstek het bestaansrecht van de Europese Unie. Een land als Nederland kan de Amerikaanse techreuzen nooit in zijn eentje aanpakken. De Europese Unie kan dat wel, met haar grote interne markt van 450 miljoen welvarende consumenten. Het is een markt die ook de Amerikaanse techreuzen niet willen laten liggen.

De DMA wil de marktmacht van grote bedrijven aanpakken. Zij voorziet in hoge boetes bij oneerlijke concurrentie en zelfs in het opbreken van bedrijven als zij herhaaldelijk in de fout gaan. De DSA maakt het mogelijk om haatdragende boodschappen en desinformatie sneller en effectiever aan te pakken. Het is wel jammer dat de Europese Commissie het niet heeft aangedurfd om gepersonaliseerde advertenties te verbieden, zoals het Europees Parlement wil. Op die manier zou het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke data door techbedrijven worden tegengegaan.

Maar hoe dan ook zijn de voorstellen van de Europese Commissie een stap in de goede richting. In de praktijk zal nog moeten blijken hoe effectief deze maatregelen zijn. Tot dusverre is het moeilijk gebleken om Apple meer belasting in Europa te laten betalen. Hoopgevend is wel dat ook justitie in de Verenigde Staten vindt dat de techreuzen te groot en machtig zijn geworden. Met de nieuwe president Biden zal Europa ook in dit opzicht ongetwijfeld beter kunnen samenwerken dan met zijn voorganger Trump. Ook het wilde kapitalisme van de 21ste eeuw moet getemd worden.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden