CommentaarSander van Walsum

De EU is tot genereuze steun aan Spanje verplicht

Net als andere landen, heeft Spanje na de eerste coronagolf de teugels laten vieren. Maar Spanje heeft daarvan veel meer nadelen ondervonden.

Dat Spanje door een tweede coronagolf lijkt te worden overspoeld, is slechts ogenschijnlijk in tegenspraak met het strenge regime dat tijdens de eerste golf in dat land van kracht was. Juist in Spanje botste de begrenzing van de bewegingsvrijheid met de sociale conventies. En juist daar bracht de stapsgewijze normalisering van het leven een grote opluchting, zo niet een gevoel van bevrijding teweeg.

Vooral de jonge Spanjaarden hebben die bevrijding uitbundig gevierd. In de heropende uitgaansgelegenheden, of – als de regels daar toch te veel knelden – op het strand of op straat. Alleen al in Barcelona maakte de politie vorige week een einde aan zo’n 5.500 botellones – zuipfestijnen die na sluitingstijd van de horeca op straat werden belegd. De striktheid van het regime in maart en april was omgekeerd evenredig aan de losheid die veel Spanjaarden zichzelf in de zomermaanden toestonden. De komst van buitenlandse toeristen die het einde wilden vieren van de lockdown in de landen van herkomst, heeft ook niet bijgedragen aan de sociale discipline waaraan Spanje beter nog even had kunnen vasthouden.

Terwijl in Nederland en België het aantal coronabesmettingen weer langzaam afneemt, worden in Spanje meer besmettingen geregistreerd dan tijdens de eerste coronagolf, momenteel bijna vierduizend per dag. Maar zelfs als andere Europese landen niet in die mate door het virus zouden worden getroffen, is het probleem waarmee Spanje kampt wel degelijk hun probleem.

De EU is tot genereuze steun aan Spanje verplicht omdat de economie er sterker dan in de meeste andere lidstaten te lijden heeft onder corona. Landen, zoals Nederland, die tot terughoudendheid zijn geneigd bij het bieden van noodsteun, kunnen Spanje niet verwijten dat het te weinig tegen corona heeft ondernomen. En evenmin dat het de teugels te snel heeft laten vieren. Net als elk ander land heeft het zijn economie voor verstikking willen behoeden. Maar meer dan andere landen heeft het daarmee nieuwe problemen over zichzelf afgeroepen. En als Spanje problemen heeft, heeft de EU die ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden