Commentaar Venezuela

De erkenning van oppositieleider Guaidó door elf Europese landen is een goede stap

De erkenning van Guaidó door Europese landen is een goede stap naar een vreedzame machtsoverdracht.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Beeld AFP

Terecht hebben elf Europese landen, waaronder ­Nederland, de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkend als president van zijn land. Guaidó biedt op dit moment de meeste hoop op een betere toekomst voor het geplaagde Venezolaanse volk.

Het lijdt geen twijfel dat Guaidó meer legitimiteit heeft dan de zittende president Maduro. Maduro won in 2018 verkiezingen die volgens waarnemers frauduleus verliepen. Hij heeft de oppositie stelselmatig monddood gemaakt en geïntimideerd. Hij voerde een wanbeleid van duizelingwekkende proporties. De links-populistische ‘Bolivariaanse revolutie’ is ontaard in een corrupte dictatuur. De inflatie wordt inmiddels geschat op 1,7 miljoen procent. Als de president geen legitimiteit meer bezit, kan zijn positie krachtens de Grondwet worden ingenomen door de voorzitter van het parlement, Juan Guaidó.

Een wisseling van het regime is urgent, maar de grote vraag is uiteraard: hoe? Een gewapende interventie, niet uitgesloten door president Trump, zou niet alleen uitlopen op een bloedbad, maar ook grote politieke schade opleveren. In Zuid-Amerika zou zo’n interventie andermaal als een vorm van Amerikaans imperialisme worden gezien. China, Rusland en andere regionale machten zouden een excuus hebben om in hun eigen ‘achtertuin’ te interveniëren.

De Verenigde Staten hebben ook een olie-embargo tegen Venezuela afgekondigd. Daar valt iets voor te zeggen, omdat Maduro’s generaals volop profiteren van de olie-export. Het nadeel van zulke sancties is dat zij ook gewone Venezolanen treffen.

Uiteindelijk zal de oplossing in Venezuela zelf gevonden moeten worden. Cruciaal is uiteraard de rol van het leger. Loop het over naar de oppositie of zal het Maduro trouw blijven? De uitkomst is ongewis, de kans op bloedvergieten allerminst denkbeeldig. Daarom is het belangrijk dat de druk op Maduro zo veel mogelijk wordt opgevoerd, en dat Guaidó aan geloofwaardigheid wint. In dit perspectief is de erkenning van Guaidó door elf Europese landen een goede stap. De kansen op een vreedzame machtsoverdracht nemen toe als de VS, Canada, Europa en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse landen een eendrachtig diplomatiek front vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden