Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

De enthousiaste geest van Edmund is in nieuwe gedaante weergekeerd, zoals ik had gehoopt

null Beeld
Beeld

Deze week legden we de laatste hand aan de nieuwe zaterdagkrant. U heeft daar niet om gevraagd, maar redacties veranderen nu eenmaal bij tijd en wijle hun krant. Dat is maar goed ook, want als u nu de Volkskrant van pakweg tien jaar geleden zou aantreffen, zou u die vermoedelijk raar ouderwets vinden. We namen vorige week afscheid van Sir Edmund. Afgaande op de commentaren die ik in die vijf jaar kreeg, was dit de meest verhaspelde katernennaam van Nederland (Edward kwam het vaakst voor, maar zelfs Prince Albert is gehoord). Dus misschien hebben we met deze originele inval van artdirector Lucas van Esch onze hand overspeeld. Ik was er wel aan gehecht.

Lucas zelf haalde zijn schouders op toen hij het doodsbericht van mij kreeg en nam zich voor een mooi nieuw katern te maken. Toen voelde ik dat het goed zou komen. Afgelopen donderdag kon ik hem en de andere makers van Boeken & Wetenschap toedrinken. Ik prees ze omdat ze in korte tijd een fris nieuw krantenkatern uit de grond hebben gestampt. Ja, het leest niet meer als een tijdschrift, maar krantenpagina’s hebben hun eigen voordelen. En ik vind dat de enthousiaste geest van Edmund in nieuwe gedaante is weergekeerd, zoals ik had gehoopt. Het eindoordeel is uiteraard aan u.

We hebben de verandering in de zaterdagkrant meteen aangegrepen voor enkele verheugende zaken als de nieuwe column van Loes Reijmer, de terugkeer van de Betrouwbare Mannetjes en een gloednieuwe rubriek van Olaf Tempelman. En ja, de Week van de Hoofdredacteur is ook anders. Ik wilde graag een deel van mijn ruimte afstaan aan de interessante interviews met verschillende mensen van de Volkskrant die Myrel Morskate sinds enige tijd online publiceert. De eerste keer gaat het, hoe kan het anders, over de makers van dat nieuwe katern.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden