CommentaarRaoul du Pre

De enige die deze week de rechtsstaat ondermijnde, was Geert Wilders zelf

Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen.Beeld ANP

Het kabinet zal niet ontevreden ­terugkijken op Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen. ­Premier Rutte kan vaststellen dat tussen hem en het grootste deel van de oppositie geen meningsverschillen leven die niet met ­enkele miljarden euro’s kunnen worden weggepoetst.

Verbazingwekkend is het intussen wel dat uit de verkiezingsonderzoeken rond Prinsjesdag bleek dat de bevolking zich zo langzamerhand meer zorgen maakt dan de volksvertegenwoordiging over het enorme gat dat door de pandemie in recordtijd in de schatkist wordt geslagen. In het tweedaagse begrotingsdebat werd daar, behalve door de SGP, nauwelijks een woord aan gewijd. Voor de kiezers is het te hopen dat partijen in hun aanstaande verkiezingsprogramma’s iets meer moeite doen om duidelijk te maken hoe ze met de nieuwe omstandigheden willen omgaan. En bijvoorbeeld ook welke keuzes zij maken in wat de overheid in de komende jaren wel en niet gaat betalen.

In die financiële lethargie speelt de onzekerheid van de coronacrisis natuurlijk een rol. Tegen een kabinet dat nauwelijks meer dan een maand vooruit durft te kijken en zelf geen ingewikkelde knopen doorhakt voor de lange termijn, is het lastig oppositie voeren.

Tegelijkertijd legt de crisis de kwetsbaarheden van dit kabinet bloot, met het testbeleid voorop. Het heeft moeite de regie te voeren. Er zijn volop externe omstandigheden die het ingewikkeld maken om iedereen met coronagerelateerde klachten binnen 24 uur te testen, maar er is geen excuus meer voor de haperende prognoses, de rommelige communicatie en de elkaar tegensprekende instanties. Zonder kordater testbeleid zal het draagvlak voor alle andere maatregelen niet lang meer overeind blijven. De meeste mensen willen zich met coronagerelateerde klachten best laten testen. Graag zelfs. Maar als de wachttijd oploopt tot zeker vier dagen, en er al die tijd niet buitenshuis geleerd of gewerkt mag worden, wordt de verleiding al snel te groot om dan nog maar even snotterend door te lopen. Dinsdag is de Kamer weer bijeen voor een corona­debat. Het is tijd om de druk op Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid daar behoorlijk op te voeren.

Dieptepunt van de politieke week was de bijdrage van PVV-leider Geert Wilders. Wrang genoeg baart hij binnen en buiten de Kamer nauwelijks meer opzien met zijn onvermoeibare pogingen om immigranten in het algemeen, en Marokkaanse Nederlanders in het ­bijzonder, de schuld te geven van alles wat in zijn ogen misgaat in Nederland. Vrijwel eensgezind keerde de Kamer zich gelukkig af van zijn schaamteloze ­poging om zijn achterban nu ook op te zetten tegen justitie en de rechterlijke macht.

Als verdachte in een proces is het Wilders’ volste recht om zichzelf te verdedigen en de overwegingen van het Openbaar Ministerie in twijfel te trekken. Maar een invloedrijk Kamerlid dat in het parlement de ­minister-president zonder enig bewijs mede-verantwoordelijk stelt voor zijn vervolging en zijn veroordeling, zet doelbewust het vertrouwen in de rechtsstaat onder druk.

Iedereen die het vonnis onder Wilders’ recente ­veroordeling wegens groepsbelediging leest, ziet dat het Haagse gerechtshof een omvangrijk en gewetensvol onderzoek heeft gedaan naar zijn verweer dat hij slachtoffer is van een politiek proces: hij heeft het ­simpelweg niet aannemelijk kunnen maken.

Uit electorale overwegingen tracht de PVV-leider zijn kiezers nu wijs te maken dat Nederland een corrupte bananenrepubliek is, maar de enige die de rechtsstaat deze week opzichtig probeerde te ondermijnen, was Wilders zelf.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden