Advertentie vanKVGN

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

De duurzame energie onder onze voeten

Om de duurzame ambities van 2050 te verwezenlijken, gaat de gaskraan langzaam dicht. Maar wat kan in de toekomst de rol van aardgas overnemen, zodat we er ook dan ook nog steeds warmpjes bij zitten? Moeder Natuur levert gratis en voor niks een oplossing: aardwarmte.

Beeld KVGN

Het zou een beetje kort door de bocht zijn om te stellen dat de helft van onze totale energiebehoefte in rook opgaat, maar hij wordt wel aangewend om aan de warmtevraag in Nederland te voldoen. Maak je bij de warmte-opwek een duurzame slag, dan schroef je daarmee de ongewenste CO2-uitstoot dus drastisch naar beneden. En dat is natuurlijk hard nodig om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. Eén ding staat daarbij als een paal boven water: die ambities gaan we niet waarmaken met enkel groene stroom van windmolens en zonnepanelen en -parken. Daarom wordt er driftig gezocht naar andere aanvullende alternatieve energiebronnen. Een grote kanshebber om straks die schone toekomst realiseerbaar te maken is geothermie, oftewel aardwarmte. Want warm water blijkt gewoon onder onze voeten beschikbaar. Nou ja, gewoon: het vergt wél wat moeite en knowhow om erbij te komen, want er dient wel een paar kilometer diep voor geboord te worden. De stelregel is dat elke kilometer die je de diepte in gaat, de temperatuur van het water met dertig graden stijgt. Op een kilometer of drie heb je dus bijna kokend heet water tot je beschikking.

Perfect voor kassen

Waar zon en wind stevig zijn ingeburgerd als alternatieve energiebron, is aardwarmte nog relatief onbekend. Tenzij je een IJslander bent -het land is een echte geothermische pionier, dankzij het vulkanische karakter- of een Westlander. Want aardwarmte is een perfecte toepassing voor de kassenteelt. Vandaar dat het gros van de circa twintig projecten die in Nederland aardwarmte benutten te vinden zijn in de glastuinbouw. Samen besparen deze projecten zo’n 77 miljoen m3 aardgas -en daarmee ongeveer 138.000 ton CO2-uitstoot op jaarbasis.

Ultradiepe geothermie

Nederland zet volop in op een energietransitie, en ook Energie Beheer Nederland maakt een omwenteling door. De staatsonderneming die in opdracht van Economische Zaken en Klimaat een deel van het energiebeleid uitvoert, werd ooit opgericht om de gasbaten te borgen maar onderzoekt nu ook de potentie van duurzame bronnen. En daar is aardwarmte er een van. Marcel Hoenderdos van EBN: “In maart kregen we van de minister het groene licht om deel te nemen in aardwarmteprojecten. Daarnaast onderzoeken we met andere partijen de potentie van ultradiepe geothermie. Dat speelt zich af dieper dan 4 à 5 kilometer. Hoe dieper in de grond, hoe warmer het water. Ultradiepe geothermie zou toepasbaar kunnen zijn voor bepaalde industriële processen. Verder zijn we in opdracht van het ministerie volop bezig met zogeheten seismologisch onderzoek. We maken als het ware een echo van de ondergrond. Niet elke bodemgesteldheid is geschikt voor geothermie; het hangt bijvoorbeeld af van porositeit en hardheid van het gesteente. In Nederland hebben we als voordeel dat een groot deel van het land al ooit in kaart is gebracht in het kader van de gaswinning.”

Ideaal voor woonwijken met warmtenet

Aardwarmte kan een uitstekend alternatief zijn voor aardgas voor het leveren van warmte in woonwijken met een warmtenetwerk. Wijken zonder warmtenet kunnen beter voor een (hybride) warmtepomp opteren, of nog even van aardgas gebruikmaken. De conclusie van Diederik Samsoms Gebouwde Omgevingstafel van het Klimaatberaad luidde niet voor niets dat de oplossing niet een of-of-kwestie is, maar een en-en-en. En één van die ‘ennen’ is aardwarmte. Hoe lang het duurt totdat aardwarmte op grotere schaal beschikbaar komt, is vooralsnog een glazenbol voorspelling. Dat hangt ook af van de uitkomsten van het seismologisch onderzoek. Ik schat zelf een jaar of vijf. Het is niet morgen en ook niet overmorgen, maar het komt beslist aldus Marcel Hoenderdos.

Meer weten over de toepassingen van aardwarmte en het belang daarvan in de energietransitie? Lees dan verder op MissieEnergie.nl.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier:

KVGN

Beeld KVGN

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden