Commentaar Polarisatie

De door Denk verloren rechtszaak illustreert de groeiende kloof tussen sommige partijen en de media

Farid Azarkan van DENK. Beeld ANP

Farid Azarkan, fractieleider van Denk, is door de rechter in het ongelijk gesteld vanwege een actie die aan president Trump doet denken: journalisten ervan beschuldigen nepnieuws te produceren, terwijl je zelf aantoonbaar liegt.

Het is laakbaar dat journalisten van BNNVara heimelijk opnamen maakten van een gesprek dat zij met Azarkan voerden. Maar vervolgens publiceerde Azarkan op YouTube een filmpje waarin de journalisten werd verweten dat zij verzinsels publiceerden en Denk moedwillig wilden beschadigen. Om hun naam te zuiveren moesten zij de heimelijke opname wel openbaar maken, oordeelde ook de rechter.

De rechtszaak illustreert de toenemende polarisatie tussen de media en sommige politieke partijen.De PVV, het Forum voor Democratie en Denk wantrouwen de media, die ze partijdigheid en geslotenheid verwijten. Veel van die verwijten zijn onterecht. Ook gevestigde partijen worden kritisch gevolgd. Onlangs nog moest Halbe Zijlstra aftreden als minister nadat de Volkskrant zijn leugens had onthuld. Daarnaast hebben de media meer aandacht voor nieuwe partijen dan op grond van hun zetelaantal zou mogen worden verwacht. Wat wel waar is: er gaapt een mentale kloof tussen de media en de populistische partijen. De gevestigde media, die vanuit het midden opereren, willen en kunnen het nationalistisch en populistisch wereldbeeld niet overnemen.

De populisten zijn dol op de slachtofferrol. Zij resoneert bij hun aanhangers, die zich vaak miskend voelen. Makkelijker dan vroeger kunnen politieke partijen journalisten negeren of schofferen, omdat ze hun aanhangers bedienen via hun eigen sociale-mediakanalen. Maar vijandigheid ten opzichte van de pers is gevaarlijk. Voor een gezonde democratie zijn vrije media van cruciaal belang. De media vormen een middenveld waar onafhankelijk en zo evenwichtig mogelijk bericht wordt, zodat kiezers de daden van gekozen politici kunnen beoordelen.

Daarbij maken ze fouten waarop ze mogen worden aangesproken. Maar het alternatief van een centrum dat wordt vermorzeld door met elkaar strijdende partijdige (sociale) media, zoals zich dat steeds meer aftekent in de Verenigde Staten, is vele malen onaantrekkelijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden