De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

De digitale tijd stelt ons in staat onze verse woede te uiten. Socrates wist al dat dit vorm noch inhoud van woede ten goede komt

null Beeld
Olaf Tempelman

U lezers van deze rubriek bedank ik vaak voor leuke reacties. Op een aflevering van een andere rubriek in deze krant kreeg ik wat minder leuke reacties. Ik had daarin een vergelijking gemaakt tussen Trump en Mao.

Dat zowel de Amerikaanse als de Chinese staatsman aan de Noordzee fans heeft die geen enkele overeenkomst zien, leerde ik toen ik online ging en las dat ik ‘een kale eersteklas typhuslul’ was en zo nog wat meer. Nu wil ik best toegeven dat er ook wat verschillen zijn tussen Trump en Mao. Fascinerend is wel dat recalcitrant-rechtse en recalcitrant-linkse Nederlanders zich online van exact hetzelfde proza bedienen, iets wat ze wellicht niet van elkaar weten.

Wie weet had ik een paar maoïsten en trumpisten minder vriendelijk van repliek gediend als ik niet net De wereld omgekeerd had gelezen, het laatste boek van de altijd openhartige en praktische filosoof Remko van Broekhoven over de zeven hoofdzonden. Ineens snapte ik dat ik door op ‘beantwoorden’ te drukken zelf een trumpist zou worden, of een maoïst.

Alles wat Van Broekhoven op zijn filosofische reis langs de zonden ontdekt is de moeite waard, maar voor iedereen die weleens geneigd is op minder opbouwende digitale feedback te reageren is het toepasselijk ‘Witheet’ getitelde hoofdstuk over de hoofdzonde ‘woede’ een must.

Vroeger was woede van mensen vaak al bekoeld tegen de tijd dat ze het papier voor een ingezonden brief uit de lade hadden gehaald − het digitale prachttijdperk stelt ons in staat onze woede te uiten als die nog vers is. Socrates wist al dat onmiddellijke expressie vorm noch inhoud van woede ten goede komt. Als een van zijn slaven hem boos had gemaakt, zei hij volgens de overlevering: ‘Ik zou je slaan als ik niet boos was.’ Die slaven kregen pas standjes als Socrates allang niet meer boos was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden