Commentaar

'De definitieve ontheiliging van het fietsplan van de Rabobank is een feit'

Bij de wielerploeg van Rabobank werd gebruik van doping getolereerd. De gouden sponsorregel blijkt niet te bestaan, schrijft Marije Randewijk, sportredacteur van de Volkskrant.

Michael Boogerd. Beeld ANP

Zodra er sprake is van gestructureerd gebruik van verboden middelen trekt Rabobank zich terug uit de wielersport, zo is vanaf de oprichting in 1996 van de Rabobankploeg het standpunt van de sponsor geweest. Maar na de uitspraken van onder anderen voormalig manager Theo de Rooij in deze krant, ziet de bank zich niet genoodzaakt een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken.

Er bestaat geen twijfel over dat het tussen 1996 en 2007 om gestructureerd gebruik ging. Het was volgens betrokkenen de gewoonste zaak van de wereld. De renners mochten zelf bepalen hoever ze wilden gaan, zolang het maar onder controle van de ploegarts gebeurde. Dat kun je structuur noemen.

Niemand trok het afgelopen weekeinde die lezing in twijfel. Ook de sponsor zelf niet. Hij had de situatie immers zelf in de hand gewerkt door een podiumplaats te eisen in de Tour de France. Het persbericht waarmee de Rabobank op de berichten reageerde, las als een verkapte bekentenis. Volgens de bank is er in 2007 al een extern onderzoek gedaan naar de gang van zaken in die periode en is na de presentatie van de conclusies de structuur aangepast om het 'zerotolerancebeleid' te kunnen naleven.

Kortom: de bank wist hoe het eraan toeging. Ze verplaatste in 2007 wat poppetjes in de organisatie en fietste vrolijk verder. Daarmee is de definitieve ontheiliging van het fietsplan van de Rabobank een feit. Ze kan de schijnheiligheid succes te eisen maar wel op een eerlijke manier, definitief laten varen. Die twee zijn onverenigbaar in de wielersport. De gouden sponsorregel van de bank bestaat daarom niet. De Rabobank is helemaal niet van plan te stoppen als geldschieter van een van de succesvolste sponsorprojecten. Dat kan eigenlijk ook niet meer. Daarvoor is de Rabobank te intensief bij de wielersport betrokken geraakt.

Marije Randewijk is sportredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.