Column

De cultuurstrijd in de top bij ABN Amro leest als een bestseller

Voor het vervolg op De prooi, de bestseller waarin Jeroen Smit reconstrueert hoe het eens machtige ABN Amro ten onder ging aan ruzie en hoogmoed in de top, hoeven we niet naar de boekhandel. Gewoon de krant lezen, preciezer gezegd: het Financieele Dagblad, dat heeft weten te infiltreren bij de voormalige staatsbank en de daar opgedane kennis dezer dagen royaal met het lezerspubliek deelt.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Kees van Dijkhuizen, Chief Financial Officer van ABN Amro.Beeld anp

Bij ABN Amro woedt een nieuwe cultuurstrijd in de top. Niet zoals vroeger tussen de brave heren van de ABN die geen optiepakketten hoefden omdat ze hun salaris al keurig genoeg vonden en de snelle jongens van de Amro die ondertussen hun tweede Ferrari en hun derde Rolex aan het uitzoeken waren, maar tussen markt en maatschappij.

Binnen de bank willen ze graag een opvolger voor de vertrekkende Gerrit Zalm die verstand heeft van bankieren en van aanpakken weet - of van doorpakken, of van handen uit de mouwen, of hoe ze dat ook noemen in die contreien. Eentje die de bank weer terug kan leiden naar de tijden van weleer, toen ABN Amro een fiere, internationaal opererende bank was, een factor om rekening mee te houden, met bonussen waar je iets leuks van kon kopen, de bank waar het neusje van de zalm van het bedrijfsleven kon aankloppen voor financiering en advisering en begeleiding van grote beursgangen en hulp bij grote buitenlandse overnames. Eentje die de bank overeind kan houden in tijden waarin de rente nul is en de concurrentie van cowboybankiers op internet toeslaat.

Bij de grootste aandeelhouder, de staat, willen ze iemand aan het hoofd die 'snapt wat er leeft in Den Haag en in de samenleving'. Een soort niet-bankier, die niet over beloningen zeurt, zijn salaris aan de zeehondjes schenkt, aan 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' doet, elke week bij Antoinette Hertsenberg boete komt doen voor alle wandaden van het gehele bankwezen, en liefst een vrouw, want dan schiet het lekker op met die zelfopgelegde norm van 30 procent vrouwen aan de top.

Dat botst.

Zoals het een goede soap betaamt zijn er diverse kandidaten: er is een gedoodverfde (Chris Vogelenzang), er is eentje die zichzelf naar voren heeft geschoven (Olga Zoutendijk) en er zijn de wensen van Jeroen Dijsselbloem. Want volgens een heerlijke reconstructie die het FD gisteren publiceerde, zit Dijsselbloem, als vertegenwoordiger van de grootste aandeelhouder, 'gewoon aan tafel bij de opvolging', eist hij lijsten met namen van mogelijke opvolgers, die hij vervolgens één voor één wegstreept, en draagt hij zelf alternatieven aan. Tot horreur van de raad van commissarissen, die formeel over de opvolging van Gerrit Zalm gaat. Ook Kamerleden bemoeien zich met de kwestie. De immer blozende Henk Nijboer van de PvdA roept dat de bank 'niet mag terugvallen in de oude cultuur'.

De opvolging moet snel rond zijn; volgend jaar vertrekt Gerrit Zalm. Maar er staan verkiezingen voor de Tweede Kamer op stapel. En het zou zomaar kunnen dat de nieuwe topman van ABN Amro een themaatje in de verkiezingen wordt en de Henken Nijboer met lijstjes met functie-eisen gaan zwaaien.

Tegen de tijd dat ze eruit zijn, hebben we geen bank meer nodig en sluiten we onze hypotheek af bij een disruptieve nieuwkomer met een app.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden