COLUMNNadia Ezzeroili

De coronacrisis komt door 5G, weet mijn roddelcircuit

null Beeld
Nadia Ezzeroili

Het was even stil, maar Osdorp Leaks, zoals mijn zusje het goed ingevoerde roddelcircuit van Marokkaanse vrouwen noemt, heeft zondag weer van zich laten horen. Het laatste nieuws: de coronacrisis is een gevolg van de invoering van het nieuwe 5G-netwerk. Want kijk maar naar het jaar 2003, toen 3G werd uitgerold. Toen had de wereld plotseling het sarsvirus onder de leden. Het jaar 2009, hetzelfde verhaal: 4G en meteen een uitbraak van varkensgriep. En nu corona, toevállig in hetzelfde jaar waarin ook 5G wordt ingevoerd.

Volgens Osdorp Leaks is het ook verstandig om je niet te laten vaccineren, mocht het vaccin tegen covid-19 er straks komen. Burgers worden namelijk niet gevaccineerd, maar gechipt. ‘En o ja’, zegt mijn zus in de zussenapp, ‘er gaat ook het verhaal rond dat moslims tijdens deze crisis gecremeerd worden en verdwijnen in Europese massagraven.’

Dat laatste verhaal heeft mijn zus doorgestuurd gekregen vanuit een Parijse banlieue. ‘Trappes Leaks’, zoals mijn zus de Franse versie van het Marokkaanse-vrouwenroddelcircuit noemt, blijkt van een heel ander duister niveau. Mijn zus stuurt ons zonder waarschuwing het eerste filmpje door. En zo kijken we opeens naar lijken die in zakken met tientallen tegelijk in een massagraf worden gegooid. Onder de lugubere beelden klinken islamitische recitaties.

Een vriend appt die avond dat de 5G-complottheorie ook buiten Amsterdam-West en de Parijse banlieue wordt geloofd, en stuurt me een screendump door van een reactie onder een live-coronadebat. Volgens ene Anita is ‘5G ook een symptoom van corona en wordt overal al klaar gemaakt dus daarom word er merendeels niet getest’. Misschien moet het RIVM, in het belang van de volksgezondheid, ook dagelijks monitoren hoeveel mensen besmet zijn geraakt met deze theorie.

Er lijkt iets veranderd aan de mensen die ik op straat tegenkom. Ik zie schouders die stijf zijn opgetrokken, ogen die ontwijken of afwezig staan.

In de tweede week van de thuisblijfcrisis zag ik voor het eerst hoe een man in de supermarkt uit zijn plaat ging bij de lege groenteschappen. ‘Het is toch verdomme geen oorlog hier?’, riep hij. Een vrouw probeerde hem te sussen. Even later kwam ik dezelfde man tegen in een gangpad, waar hij pakken suikerklontjes met één vegende handbeweging in zijn mandje kieperde.

De dag daarna schreeuwde een vrouw tegen een kassamedewerker omdat ze geen bewaarbakje kreeg voor haar volle spaarkaart. De man achter haar had net iets te weinig geduld voor haar. ‘Doe even lekker normaal, joh, kutwijf’, riep hij en de vrouw sloeg zonder weerwoord haar blik naar de grond. Alsof ze zich er ineens van bewust was dat de manager misschien wel geduldig blijft, maar dat deze man haar elk moment tegen de grond kon slaan.

Er valt me nog iets op: normaal wordt er heel wat afgeflirt met mijn dreumes wanneer ik buiten loop met de kinderwagen. ‘Die ogen! Och, die krullen. Maakt hij nu serieus een kusgeluidje?’ Maar nu lopen de meeste mensen, terecht, met een grote boog om ons heen. Alleen oudere mensen uit de risicogroep willen nog weleens van een afstandje naar hem zwaaien. Mijn zoontje reageert alsof hij in tijden niet gegeten heeft en nu een cracker krijgt toegeworpen: hij zwaait nog nadrukkelijker met zijn armpje, roept nog luider ‘da-daaaag’.

Ik vind het dus wel best dat ik nu drie dagen op een rij niet naar buiten ben geweest. Maar thuis bidden we elke avond dat de overheid binnenkort aankondigt dat de scholen weer open gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden