Opinie

De conservatieve cultuur van de FNV hindert de vakbeweging

Charles Verhoef en Jim Verhoef
null Beeld anp
Beeld anp

Verdeeldheid onder de kaderleden van de FNV. De grootste Nederlandse vakbeweging FNV besliste vorige week dat de ongelijkwaardige verhouding van de zeggenschap binnen de FNV-verenigingsstructuur behouden moet blijven. Met name de seniorenleden voelen zich benadeeld door wat de grootste fusie uit de vakbeweging zou moeten worden. Voor de twintig miljoen euro die de gepensioneerden in de FNV-kas binnenbrengen, zouden zij in de ongedeelde FNV maar 1,2 miljoen euro terugkrijgen.

Bepalen de ouderen van de arbeidsmarkt niet al veel te lang de richting van de FNV-vereniging, ten koste van de wensen van de toekomstige en jongere leden? De vakbeweging - de FNV in het bijzonder - is van oudsher aan te merken als een progressieve maatschappelijke beweging, die de positie van werknemers versterkt door vernieuwing van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Denk aan de introductie van vakantiedagen in de jaren '50, de vijfdaagse werkweek in de jaren '60, ATV en VUT in de jaren '80 en kinderopvang en verlofregelingen in de jaren '90. Decennia die zich kenmerken door progressieve vakbondsbestuurders, gesteund door werkende kaderleden.

De tijden van vernieuwing en progressieve vakbondsbestuurders zijn nu verder weg dan ooit. Leden, kaderleden en bestuurders verzetten zich massaal tegen moderne alternatieven voor de huidige problematiek op de arbeidsmarkt. Onder het mantra 'behouden wat we hebben' blijft de steeds kleiner wordende groep vakbondsleden solidair aan elkaar. Maar ze vergeten daardoor dat het woord solidariteit verdergaat dan de eigen kameraden in het ledenparlement. Daardoor identificeren jongeren zich totaal niet meer met de vakbeweging, maar paradoxaal genoeg wel met haar idealen. Laten wij de FNV en haar idealen een langzame dood sterven of is het misschien, door het mislukken van de verstarde vakbond, tijd voor fundamentele verandering?

Waarom laten wij de idealen van de FNV nog langer gijzelen door de conservatieve cultuur: 'bang om te verliezen wat we hebben'? Laten we buiten het kader van verenigingen denken, het zijn de leden zelf die hebben gekozen voor de bestendiging van de ongelijkwaardigheid binnen de democratische vakbondsstructuur. Vergeet de vereniging, organiseer een democratische organisatie waarin gedeeld en verdeeld prevaleert boven ongedeeld, en waar plek is voor de pionierspositie die de vakbeweging ooit claimde.

Maatregelen die ertoe leiden dat de zeggenschap van de FNV weer komt te liggen bij mensen die met werken hun brood verdienen is stap 1. Het oprichten van de Stichting FNV is wellicht stap 2.

Charles Verhoef Bekleedde gedurende 25 jaar verschillende (bestuurs)functies binnen de FNV. Jim Verhoef Masterstudent Politieke en Sociaal - Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was stagiair bij FNV KIEM.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden