Column Aleid Truijens

De champagne smaakte me oudjaarsnacht niet bij zoveel gruwelnieuws

Waar was het feestje?
Nou, niet bij ons. Wij vierden de jaarwisseling vredig maar suf, in eigen kring. De twee jongsten lagen te slapen, al schrokken ze steeds wakker van het geknal. De katten zaten trillend onder een struik. Eén familielid ontbrak; die stond de slachtoffers te opereren die op de eerste hulp waren binnengebracht. Hij had geen topavond.

Het feestje was niet in Ede, al was dat vast de bedoeling van de dertig ‘jongeren’ die hulpverleners met vuurwerk bekogelden – lagge, man. En ook niet in Breda. Daar moest de ME gemolesteerde politieagenten ontzetten. Niet in mijn eigen ‘lieve’ Amsterdam, waar steekpartijen waren en een illegale party in een brand ontaardde. Evenmin in Den Haag, waar zwakzinnige feestvierders ‘kraaienpoten’ – ik wist niet wat dat was, behalve die bij mijn ogen – uitstrooiden, opdat brandweerwagens zich bij een noodoproep zouden lekrijden.

Het feest was niet in Arnhem, waar een man en een 4-jarig zoontje stikten in een lift. De twee andere gezinsleden werden wakker in een ziekenhuis, en hoorden dat hun man en kind, vader en broertje, dood waren. Niet door ziekte of noodlot, maar vermoedelijk voor de ‘fun’, van twee jongens van 12 en 13. Dat gezin is voor altijd gebroken, en die jongens moeten verder leven als moordenaars.

Waar was Rutte? Stond onze MP, zoals hij een jaar geleden zei ‘het liefst’ te doen, raddraaiers tegen de vlakte te slaan? En minister Grapperhaus, die de geweldplegers vorig jaar ferm ‘de wacht’ aanzegde? Hun stoere praat heeft niets uitgehaald. Er kwam geen vuurwerkverbod, zelfs niet gedeeltelijk, want dat zou het volk niet leuk vinden. Geweldplegers kregen ook nu niet standaard een celstraf.

Wel hadden beide ministers weer moraliserende praatjes. Dat wij burgers ons moeten gedragen en beheersen. Niet zoveel zuipen en slikken, en respect voor hulpverleners tonen. Reclamebureaus ramden #doeslief en #doenormaal erin. Maar vrijwel iedereen, op de ontsporenden zelf na, vindt geweld tegen hulpverleners onacceptabel. De overheid gaat niet over hoe lief of normaal wij doen, zij moet burgers beschermen tegen gevaar, en wetsovertreders bestraffen.

De champagne smaakte me niet bij zoveel gruwelnieuws. En dan de gewone vuurwerkellende. Een oogarts vertelde me dat ze elke jaarwisseling ‘enkele ogen’ moest verwijderen, een chirurg had deze Oudjaarsnacht bij meerdere kinderen ‘ledematen’ moeten amputeren. Ik keek naar de romige armpjes en beentjes van mijn kleindochter (2) en kleinzoon (1), zag het onvoorwaardelijke, bijna beschamende vertrouwen in hun ogen en werd misselijk.

Hoeveel argumenten zijn nog nodig om particulier vuurwerk te verbieden? VVD en CDA vinden zo’n verbod ‘zinloos’. Maar hoe kan het uitbannen van iets dat zoveel schade veroorzaakt, en dat van jongens vol drank en pillen wandelende granaten maakt, zinloos zijn? Buigen laffe ministers voor de volkswoede? Of is handhaven te moeilijk?

Nee, het morele failliet waarop dit inmiddels traditioneel verziekte feest duidt, is niet meteen opgelost door een vuurwerkverbod. Wat zijn dit voor ‘jongeren’, voor wie een feestje pas begint als zij ongeremd anderen leed kunnen toebrengen? Wie van hen werd woensdag wakker met de gedachte: wat heb ik gedaan? Een giftige combinatie van een beneveld brein, een lijf vol frustratie, een leeg hart en een ontstellend gebrek aan inlevingsvermogen – zoiets moet het zijn. Wie zijn dit? Wat beweegt hen? Misschien kan justitie dat eens uitzoeken, zodat het probleem voortaan gericht kan worden bestreden.

Ik ga over vijf jaar, als ze groot genoeg zijn om wakker te maken, lekker met mijn kleinkinderen naar een suffe vuurwerkshow kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden