Column Bert Wagendorp

De Britten weten hoe je een politiek bloedbad organiseert

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Eerder in The Brexit: Theresa May is gesneuveld, nadat haar poging Groot-Brittannië op ordentelijke wijze uit de EU te leiden is mislukt. De oud-premier heeft zich teruggetrokken op het platteland, waar zij regelmatig in huilen uitbarst. Intussen is in Westminster het gevecht om het leiderschap van de Conservatieve Partij en het premierschap begonnen. Wie gaat de Brexit regelen, en hoe? Met in de hoofdrollen: ‘Boris’, ‘Gove’, ‘Hunt’ en ‘Raab’. Waarschuwing: de serie bevat gewelddadige scènes en ruw en beledigend taalgebruik.

Het gaat weer los in het Paleis van Westminster, het theater aan de boorden van de Thames dat ons de afgelopen maanden al zoveel genot heeft verschaft. Mits je plezier beleefde aan het wrede schouwspel van gebroken carrières en verloren dromen in de genadeloze strijd om de macht waarin alles op het spel wordt gezet, inclusief het welzijn van de natie en haar inwoners.

Om er weer even in te komen, zijn hier de spelregels.

Maandag sloot de inschrijving, dinsdag wordt vastgesteld wie van de gegadigden voor de opvolging van May voldoende steun heeft in het parlement (minimaal acht MP’s) om door te gaan naar de stemrondes. De eerste daarvan is donderdag: wie de steun van minder dan zestien MP’s krijgt, valt af. Op 18 juni volgt de tweede stemronde: minder dan 32 MP’s and you’re out. Een dag later begint een afvalrace: degene met de minste steunbetuigingen is kandidaat-af, en op 20 juni wordt doorgestemd tot er op die manier nog twee kandidaten over zijn. Vervolgens beslissen de 160 duizend leden van de Conservatieve Partij in juli wie de partij gaat leiden en premier wordt.

Je kunt van de Britten veel zeggen, maar niet dat ze niet weten hoe je spanning opbouwt en een politiek bloedbad organiseert. Bij de bookies is Boris Johnson de absolute favoriet, maar dat wil niet alles zeggen. Wanneer Johnson doordringt tot de finale, is hij zeker van de zege: onder de partijleden is hij veruit het populairst. Maar hij moet wel eerst de stemmingen zien te overleven; er zijn samenzweringen in de maak en er worden messen geslepen.

Van de elf kandidaten hebben er inmiddels acht bekend dat ze ooit drugs hebben gebruikt: cannabis, coke of opium. Dus daar valt het verschil niet meer te maken. De Britse tabloids moeten op zoek naar andere stront uit het verleden van de gegadigden, zoals buitenissige declaraties of wurgseks. De bronnen, dat zijn de anderen.

Het doet allemaal denken aan de roman Lord of the Flies (Heer der vliegen) van William Golding. Daarin komt een groep jongens terecht op een onbewoond eiland, waarna er een noodlottige strijd om de macht ontstaat, die zich concentreert rond het denkbeeldige Beast. Het beest anno 2019 is de illusie van het in zijn oude glorie herstelde UK.

Boris Johnson heeft inmiddels het advies van zijn vriend Trump opgevolgd: hij gooit de scheidingssom van veertig miljard pond in de strijd. Gaat de EU niet akkoord met een nieuw uittredingsverdrag, dan wordt het een no deal en kan Brussel fluiten naar z’n centen. Boris’ concurrenten kunnen daar alleen maar overheen door te dreigen de Britse atoomonderzeeërs te laten opstomen richting Parijs of de RAF weer naar Berlijn te sturen.

Het kan ook anders gaan: de verkiezing van een rabiate brexiteer kan leiden tot nieuwe verkiezingen, waarna Groot-Brittannië van het neoliberale paradijs ineens kan veranderen in een socialistische heilstaat onder Corbyn.

Alles is mogelijk, dat is het leuke en tevens huiveringwekkende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden