Commentaar Syrië

De bittere les van de Syrische oorlog

De winst van Assad en Poetin in Syrië komt neer op een overwinning van keiharde machtspolitiek.

President Vladimir Putin en Syrische president Bashar al-Assad. Beeld AP

De eerste vluchtelingen keren terug naar Syrië, een teken dat de zeven jaar durende burgeroorlog ten einde loopt. Ze worden niet alleen gedreven door heimwee naar huis, maar ook door de erbarmelijke omstandigheden in de opvangkampen in de regio.

Vanuit Nederland is het aantal terugkerende Syriërs vooralsnog klein. Velen zijn jongemannen die de dienstplicht in het leger van president Assad wilden ontlopen en bij terugkeer gevaar lopen. Anderen zullen voorlopig weinig toekomst zien in een kapotgeschoten land met een broze vrede.

Het einde van de oorlog betekent in elk geval dat er niet nog meer bloed vergoten wordt. Syrië krijgt weer de perverse stabiliteit van de dictatuur opgelegd. Tot algemene opluchting heeft het kalifaat van IS de oorlog niet overleefd. Daarmee is het terrorisme allerminst verslagen, maar IS is in elk geval beroofd van de valse glamour van een pseudostaat die grote aantrekkingskracht uitoefende op geradicaliseerde jongeren uit de hele wereld.

Hier houden de positieve gedachten op. De oorlog heeft naar schatting een half miljoen levens gekost en vijf miljoen mensen op de vlucht doen slaan, maar niets opgeleverd. De wrede dictator Assad is gewoon blijven zitten, met dank aan Rusland, dat zijn geopolitieke statuur versterkte.

De oorlog is uitgelopen op een nederlaag van het Westen, in het bijzonder voor iedereen die waarde hecht aan een internationale orde die vrede en mensenrechten bevordert. Terecht is het Westen teruggedeinsd voor een interventie, nadat ingrijpen in Afghanistan, Irak en Libië had geleid tot chaos, instabiliteit en de opmars van islamistische groeperingen. In westerse hoofdsteden werd de conclusie getrokken dat een interventie ten goede onmogelijk was.

In Syrië is het wel mogelijk gebleken een dictator overeind te houden met niets ontziend geweld tegen de burgerbevolking. De winst van Assad en Poetin is een overwinning van keiharde machtspolitiek. Een interventie ten kwade is wel haalbaar gebleken. Dat is de bittere les van de Syrische oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden